Het is waarschijnlijk de meest tafeltennissers al niet ontgaan maar er zijn nieuwe ballen in omloop. De ouderwetse 40mm bal van celluloid wordt gefaseerd vervangen door een nieuwe plastic bal die tussen de 40.0 en 40.6 mm groot is ( vandaar de term 40+). De reden is het aantrekkelijk maken van de tafeltennissport, status van Olympische sport behouden en de schadelijke stoffen die in de celluloid bal zitten, te vervangen. De NTTB heeft besloten om vanaf 1 januari de meeste landelijke toernooien bij de senioren en de A-ranglijsttoernooien bij de jeugd verplicht met een plastic bal te laten spelen. Voor de afdeling gaat dit pas gelden in het najaar van 2015. Voor de landelijke teams is het echter wel al mogelijk met de plastic bal te spelen en voor de eredivisieteams is het een dringend verzoek.
Hoe gaan we hier als TTV Hilversum mee om? Binnen de topsportcommissie en in overleg met de landelijke spelers hebben we gekozen als club om uniformiteit te creëren door alle landelijke teams in de najaarscompetitie 2014 met de grote plastic bal te laten spelen.
De achtergrond is dat op de trainingsavonden ( dinsdag en donderdag) iedereen met dezelfde bal speelt. Tevens dienen we over 4 maanden verplicht met de plastic bal te tafeltennissen en hebben we hier een (klein) voordeel. Er zijn overigens genoeg plastic ballen te bestellen in Eugene zijn winkel. Voor de afdeling en jeugd competitie veranderd er niets.
Voor de balfetisjisten onder ons nog wat extra informatie: De kwaliteit van de plastic ballen verschilt nogal tussen de merken en zelfs per merk. De verwachting is dat dit snel zal veranderen de komende tijd.
Op basis van enkele websites en forums zijn dit de meningen over de merken: De DHS plastic bal lijkt op internet de meeste voorkeur te krijgen en wordt aangekondigd als de voorkeursbal voor ITTF Approved toernooien. De algemene verwachting is wel dat de kwaliteit van de ballen die tijdens de ITTF-toernooien worden gebruikt hoger/consistenter is dan de ballen die wij uit de winkel krijgen. De DHS bal is 40.02 millimeter en is daarmee de kleinste goedgekeurde bal in zijn soort. Waarschijnlijk is dit ook de reden waarom deze het meeste de celluloid ballen benaderen.
De andere merken die zijn goedgekeurd door de ITTF zijn: DH, Nittaku, Xushaofa (naadloos) en Weener. Hoe kan het dan dat wij allemaal spelen met Joola, Donic, Tihbar, etc? Deze merken nemen ballen af bij een van de bovenstaande fabrikanten en worden voorzien van een ander merkje/labeltje. De ITTF heeft hiervoor een versneld goedkeuringsproces en dat is ook de reden waarom deze merken pas laat in Europa beschikbaar zijn gekomen.