Hilversum verstevigt koppositie in eredivisie

Met vier overwinningen en twee nederlagen sloeg de balans op de tweede Super Saturday naar de positieve kant. Ruime overwinningen voor het vlaggenschip van de heren, de reserves en het vijfde en bij de dames was er een 10-0 voor het tweede team.  Opvallend dat achter de naam Wouter tweemaal een hattrick kwam te staan.

Heren eredivisie: Hilversum  – Wijzenbeekkled/Westa 1:             5 – 1

Merijn de Bruin 1, Nathan van der Lee 2, Gamal de Groot 2

Een uitstekende 5-1 overwinning op Wijzenbeekkled/Westa geeft Hilversum extra ruimte op een hoge klassering  in de race naar de promotie wedstrijden waarin uiteindelijk om het Nederlands kampioenschap zal worden gestreden. Zowel Nathan die de openingswedstrijd met 3-0 won van Rino Albers, als Gamal die in zijn eerste wedstrijd Erik Agamyan  kansloos liet, hadden een makkelijk avondje. Ze wonnen hun beide wedstrijden zonder game verlies. Cruciaal voor Nathan was de winst in zijn eerste game tegen Westa kopman Qiang Liu. Een 10-8 voorsprong werd nog bijna uit handen gegeven, maar bij een 11-12 achterstand en een serie van 3 punten leverde Nathan en de gamewinst maar daarmee ook tegelijk de winst in de partij, want de ban was daarmee gebroken. Merijn daarentegen had het zwaar tegen Westa. Tegen Liu kwam het na een 0-2 achterstand in games  uiteindelijk toch tot een beslissende vijfde game maar hierin bleek Liu duidelijk over de langste adem te beschikken.  In Merijn zijn tweede wedstrijd tegen het jeudig talent Agamyan ging het minder moeizaam. Ondanks een verloren eerste game pakte Merijn de draad bijtijds op om vervolgens met 3 games op rij de winst te pakken. Over twee weken op 11 oktober mogen de heren weer een thuiswedstrijd spelen waarin de huidig Nederlands kampioen Enjoy & Deploy Taverzo de tegenstander is. De eerste serieuze testcase voor de tot nu toe nog ongeslagen en met speels gemak spelende Gamal met zijn teamgenoten.

 

Dames eredivisie: Hilversum  – SKF 1:                    0 – 6

Tanja Helle 0, Marianna Rolinkova 0, Esther van den Heuvel 0

In schril contrast met de heren in de eredivisie staan de dames strak onderaan.  De wedstrijden tegen de directe concurrenten liggen nog in het verschiet gelukkig. Tegen tegenstander SKF – vorig seizoen nog finalist in de beslissingswedstrijd om het kampioenschap van Nederland – was het devies punten sprokkelen. In de openingswedstrijd en tegelijkertijd ook de spannendste wedstrijd van de dag tussen Tanja en Tali Cohen, pakte Tanja brutaal een 2-1 voorsprong in games. En ook in de vierde set was Tanja tot een 5-1 voorsprong in punten op winstkoers. Helaas bleek dit niet voldoende en Cohen pakte de laatste 2 games met 9-11 en 6-11. De derde en laatste game die Hilversum pakte kwam ook op naam van Tanja enwel in haar partij tegen Carla Nouwen. Zowel Esther als Marianna speelden enkele spannende games maar konden geen van deze games in winst omzetten.  Volgende week spelen de dames nog een uitwedstrijd tegen het sterkte VTV, maar de week erop 11 oktober kan de eerste overwinning een feit worden als de Amsterdamse eeuwige studentes US op bezoek komt.

 

Dames tweede divisie: Hilversum 2 – Trias 1 :                           10 – 0

Elisa Stuveling 3, Angelique van de Bosch 3, Kelly Leideritz 3 en het gewonnen dubbelspel.

Het is niet de vraag of, maar wanneer de dames van Hilversum 2 kampioen gaan worden.  Het blijft jammer dat de NTTB geen plek in de eerste divisie had voor dit bijna ere-divisie waardige team.  Tegenstander Trias had in tegenstelling tot Hilversum juist een plek in de lagere derde divisie aangevraagd maar ook niet gehonoreerd gekregen. Over de wedstrijd zelf: een game saldo van 30-0 en een wedstrijdduur van net 2 uur, waardoor er veel tijd over was voor de derde helft.

 

Heren tweede divisie: Hilversum 2 – GTTC Groningen  1:            7 – 3

Hans den Blanken 2, Wilfred Schipper 1 , Wouter Schoeber 3 en het gewonnen dubbelspel 

De kampioensaspiraties van het tweede mannen team hebben gevolg gekregen middels een 7-3 overwinning op GTTC Groningen. In de lijn van de laatste weken startte de reserves met een veelbelovende 4-0 tussenstand. Waarbij Wouter in de openingspartij en passent nog wel even een 10-8 achterstand tegen Groninger kopman Hugo Beute wist weg te werken. Na de dubbel was het aan kopman Wilfred om het vijfde punt binnen te slaan. Helaas bleek Wilfred zich meer met zijn tegenstander dan met zijn eigen spel bezig te houden. De zichzelf luidkeels aanmoedigende Beute had ondanks een verloren tweede game geen kind aan Wilfred en riep dat het lek boven was. Hans had daar een geheel ander idee bij en trakteerde Jeroen Hendriks in straight games op diens tweede nederlaag.  Na nederlagen van Wilfred op Kevin Baron en Hans op eerder genoemde Beute mocht Wouter in de laatste wedstrijd van de dag – alle andere zes wedstrijden in de zaal waren al afgelopen namelijk – proberen om een hattrick achter zijn naam te zetten. Net als in zijn voorgaande 2 wedstrijden pakte Wouter relatief makkelijk de eerste twee games om vervolgens zijn tegenstander Hendriks toch de kans gaf om langszij te komen. De tactische omzet: alles door het midden spinnen! Bleek een juiste en met 11-4 was de eerste hattrick voor Wouter in dit seizoen daar.

 

Heren tweede divisie: Hilversum 3 – Scylla 3:                   3– 7

Frank van der Wurff 0, Max Koopman 0 en Arnoud Meijer 2 en het gewonnen dubbelspel.

 Het strijden om handhaven was op voorhand al duidelijk nadat Hilversum 3 het verzoek om een derde divisie plek niet gehonoreerd kreeg, maar tweede divisie moest gaan spelen. Een pijnlijke 3-7 thuisnederlaag tegen mede degradant Scylla geeft inmiddels minder hoop dan werd gedacht na de eerste speelronde waarin Entac nog op een 6-4 nederlaag werd getrakteerd.  De wedstrijd begon hoopvol nadat Frank er een vijfde game uitsleepte in zijn partij tegen Scylla kopman Joey Boekkooi.  Ondanks de vrij kansloos verloren 5e game (11-4). Nadat Max geen vuist wist te maken tegen Joost van Santen en binnen een mum van tijd weer aan de kant stond was het de beurt aan kopman Arnoud om de aansluitingstreffer te maken. Timo Tuithof wist nog wel een game zeer ruim binnen te halen met 11-3, maar verder was de solide verdediging van Arnoud niet te doorbreken. Ook in de dubbel samen met Frank wist Arnoud  aan de goede kant van de score te blijven en was de stand weer gelijk. In het verdere verloop van de wedstrijd wist Arnoud alleen nog van Joost te winnen en was Joey met 0-3 in games te sterk. Max had een offday, hij wist over de gehele dag slechts 1 game te winnen. Ook Frank kon ondanks zijn goede start in zijn laatste twee wedstrijden niet laten zien waartoe hij in staat is. Volgende week wacht uitspelend het altijd lastige Spirit en in de volgende thuiswedstrijd op 11 oktober tegen FVT zal duidelijk worden of de Hilversummers reële kans op handhaving tot aan het eind van deze competitie kan weten vast te houden.

 

Heren derde divisie: Hilversum 4 – Vice Versa ’51  1:                  5 – 5

Raymond van Putten 2, Wouter van der Mark 3 en René van de Velde 0

Het verschil tussen de 2 kopmannen Raymond en Wouter en de twee derde mannen (2x René) is duidelijk geworden na het gelijke spel tegen Vice Versa. Het feit dan mede Kopman Wouter van der Mark (te) weinig wedstrijden voor H4 kan gaan spelen dit seizoen  geeft minder hoop op een kampioenschap dan vooraf werd gedacht in deze in de breedte zeer lastige poule.

Het niveau van de wedstrijd was voor derde divisie begrippen zeer hoog. Vice Versa was in haar meest sterke opstelling komen opdagen en dit werd voor de toeschouwers een zeer aanlokkelijk schouwspel. Hilversum startte zeer sterk door overwinning van Raymond op kopman Jeroen de Heide en van Wouter met een 11-8 overwinning in de vijfde game op Stephan Wens. René van de Velde had de pech te moeten starten tegen de sterkste Vice Versa- speler van de dag Jurgen Wens. Na een 1-1 stand in games verloor René onnodig de derde game met 11-13 en de opvolgende 9-11 gameverlies in de vierde game zorgde voor het uiteindelijke verlies. Ook de dubbel ging met name door te veel fouten van Wouter met minimaal verschil in de vijfde game verloren.  Wel zette Wouter met zijn derde van de in totaal vier gespeelde vijf-gamers Hilversum op voorsprong. Raymond verloor vervolgens nog vrij kansloos van Jurgen Wens, maar sleepte in de slotpartij uiteindelijk nog wel het meer dan verdiende gelijkspel uit het vuur. Voor René waren de tegenstanders  vandaag (net) te sterk en Wouter wist net als zijn naamgenoot uit de tweede divisie een puike hattrick te scoren.

 

Heren derde divisie: Hilversum 5 – VTV (N) 2 :                             7 – 3

Jan Dubelaar 3, Pieter Salentijn 1, Tjarko Bosma 2 en  gewonnen dubbelspel.

De degradant van het voorjaar 2014 mocht ondanks de degradatie toch een vrijgegeven plek in de derde divisie innemen. En geheel niet onterecht gezien de 7-3 thuis overwinning op.  Het vriendschapsteams kwam als een wervelwind uit de startblokken door brutaal een 5-1 voorsprong op de borden te zetten, waarbij alleen Pieter zijn eerste wedstrijd niet in een overwinning kon omzetten tegen de kopvrouw van VTV Natalia Balicka.

Het bleek niet de dag van Pieter te zijn, want onverwacht verloor Pieter ook van de jeugdige en uit Nijmegen komende Jelco van Grunsven.  Inmiddels had Jan al zijn twee enkelspelen vrij solide op zijn naam gebracht en samen met Tjarko de dubbel binnen gesleept. Voor Tjarko hetzelfde laken een pak met ook twee enkelspel overwinningen. De Poolse Balicka bleek in Tjarko zijn laatste wedstrijd echter net een brug te ver. Ook hij ging net als Pieter met 0-3 de bietenbrug op. Pieter zag in zijn laatste wedstrijd tegen Arman Bashtvian in de derde game bij een 10-7 voorsprong  dat hij 3 matchpoints achter zijn naam had staan. Helaas voor Pieter sloeg Arman met een prachtige serie van 5 punten de matchpoints weg en nam na een gewonnen vierde game een ruime 5-1 voorsprong in de laatste en beslissende game. Het tweede kantelpunt van deze wedstrijd was daar toen Pieter een serie van vijf punten binnen haalde en uiteindelijk met 11-7 zijn enige winstpartij pakte.  In de laatste wedstrijd wist Jan zijn hattrick veilig te stellen door Jelco met 3-0 opzij te zetten en was de ruime overwinning daar.