Wie kent ze nog (3)? ‘Onze vrouwen’ stonden jarenlang aan de nationale top

Al vanaf z’n jonge tienerjaren tafeltennist hij. In de circa 60 jaar die er inmiddels voorbij zijn heeft Bob Meewis heel wat meegemaakt. Bob, 71 inmiddels, diept herinneringen op uit vervlogen tijden. Vandaag deel 3: Nationale toppers uit de begintijd van het Gooise Tafeltennis

De vorige twee afleveringen gingen over coryfeeën die nog leven. Speelsters die de ouderen onder ons nog hebben meegemaakt, Mieke ten Broek en Annie van Gardingen. Maar als je gaat graven in het verleden, blijkt dat er zeer succesvolle spelers van Quick’32 en andere Gooise verenigingen waren die grote successen boekten die waarschijnlijk niemand die nu leeft, heeft zien spelen omdat hun glorietijd al te ver achter ons ligt.

Het archief van de vereniging is samengevat in slechts drie ordners en bevat interessante, maar voor mijn doel nauwelijks bruikbare informatie. Daarom moest ik het voor dit artikel vooral doen met informatie die ik vond in krantenberichten uit het verleden. ‘Onze’ vrouwen waren een poos zeer dominant in Nederland. Zo wonnen twee Quick-vrouwen van 1939 tot en met 1949 samen alle enkelspeltitels.

Vaak werd de één tweede achter de ander of andersom. Deze vrouwen zijn Margo van Wijk en Dini Bakkenes, ze veroverden resp. zeven en twee kampioenschappen in het enkelspel. Maar er waren ook andere speelsters uit het Gooi die in de top meededen en titels wonnen. Dat blijkt uit de artikelen die ik heb gevonden.

Een van de weinige foto’s die bekend is, waarop een topper bij de dames uit de begintijd is afgebeeld: rechtsonder met bril Cor Brouër-Imhof. Ze was één van de tien deelneemsters aan de eerste meerkamp om de Masters, de Limburg Coupe 1939/1940.

Foto van 13 september 1952, t.g.v. het 20-jarig bestaan van Quick’32.

Naast de Nederlandse Kampioenschappen werd en wordt er bij de vrouwen ook ieder jaar gestreden om de Limburg-Coupe, die in het begin nog de K.T.C.-beker heette. Daarbij werd in meerkampvorm, iedereen speelt dan tegen elkaar, gestreden om te bepalen wie de beste is van Nederland.

In de eerste twee jaren waren maar liefst vijf van de tien vrouwen afkomstig uit het Gooi. Margo van Wijk, Dini Bakkenes, Cor Imhof (later beter bekend als mw. Brouër), mw. Van Nek en Enny Rauch, die de Coupe in 1942 verrassend won van de Nederlandse kampioene Margo van Wijk.

Leuk is dat ik tijdens het doorspitten van kranten twee ‘nieuwe’ jaren heb kunnen toevoegen aan de bestaande reeks. De NTTB dacht tot nu toe dat deze wedstrijd voor vrouwen in die jaren nog niet gehouden werden; 1939/1940 en 1941/1942. De wedstrijd werd in een tienkamp georganiseerd, dus iedereen speelde negen wedstrijden. Tegenwoordig wordt dat als te zwaar bestempeld.

In 1939/1940 eindigden twee vrouwen met hetzelfde aantal winstpartijen op de eerste plaats. Je zou zeggen, dat het onderlinge resultaat dan doorslaggevend is voor het aanwijzen van de winnaar. Maar nee, de NTTB dacht toen anders. Ze moesten nog maar eens tegen elkaar spelen!

In totaal wonnen de Hilversumse vrouwen vijf keer de Limburg Coupe in de jaren veertig.

Margo van Wijk ging in de vijftiger jaren spelen in de Eredivisie Dames voor het Haagse ‘Batswingers’. Met dit team werd ze vier keer Nederlands kampioen.

Verder deed ze ook mee aan de WK’s van 1947 in Parijs en 1955 in Utrecht en in heel wat interlands.

Het goede spel kwam ze zeker niet aanwaaien. Zonder twijfel zullen ze elkaar hebben aangezet om beter te worden door meer te trainen. Wellicht trainden ze ook mee met de heren van hun club die eveneens Nederlandse toppers waren. Soms kwamen ook buitenlandse toppers een poosje langs om training te geven. Hun gedrevenheid blijkt ook uit het volgende. Ze speelden in de oorlog een vriendschappelijke wedstrijd tegen een herenteam uit Rotterdam, ‘om de sterkste drie Nederlandsche dames-speelsters een goede oefening te geven’, aldus het krantenartikel.

  1. Verslag oefenwedstrijd Dames Quick vs. heren R’dam, G en E, 9 november 1942
  2. Verslag Masters Dames, 1942 – Enny Rauch winnaar
  3. Verslag Masters Dames, 1943 – Dini Bakkenes winnaar
  4. Verslag NK 1944 – Margo van Wijk winnaar     

Naast al die enkelspeltitels wonnen ze ook in het dames- en mix-dubbelspel nog vijf titels op NK’s.

Helaas is het me niet gelukt om andere foto’s van ze te vinden. Dus mochten er mensen zijn die dit lezen en foto’s hebben van de genoemde speelsters; ik houd me aanbevolen!

Bob Meewis