Een groene vloer, een blauwe tafel, een oranje bal en linkshandige noppen op een dinsdag

Na onze 10-0 van vrijdag was het tijd voor de ontmoeting met de nummer twee in onze poule: SVO in Vleuten. Met een voorsprong van zeven punten zou het raar moeten lopen, wilden we niet als voorloper het eind van de eerste competitiehelft bereiken. Gemakkelijk zou het niet worden, want één van hun spelers stond op 100% en ze waren natuurlijk niet voor niets nummer twee. Gelukkig was Duco van hetzelfde kaliber en deed Jan het nauwelijks minder goed, met elfmaal winst uit twaalf partijen.

In de nieuwbouwwijk achter Utrecht op een half uurtje rijden van Hilversum is er een gymzaal van een basisschool achter rotondes en drempels verstopt. De speellocatie van SVO is hier tijdelijk in gevestigd totdat de eigen accommodatie af is. Door lamellen kun je van buiten goed zien dat er wordt getafeltennist. Dat is meteen de enige hint dat je bij SVO bent aanbeland, want een naambord zul je niet vinden en de entree is op zijn zachtst gezegd eigenaardig. Als je de deur hebt gevonden, loop je eenmaal binnen tegen een als bar verklede tafel. Iets verderop in het overmatig, haast Oost-Duits verlichte gangetje staat een allegaartje van stoelen en tafels waarop wat SVO-leden elkaar wat geld afhandig kaarten. Zonder boe of bah van één van hen wurm je je tussen Arsenal, Bayern en de trap door om erachter te komen dat de gymzaal op een gifkikkergroene vloer is gebouwd. Echt, ik zweer het je: het groen geeft licht. Verzin zelf een Fukushima-grap. Verzin daar blauwe tafels en oranje ballen bij en je weet meteen hoe ze Plopsaland hebben bedacht.

© SVO / Studio 100

Duco bijt het spits af. De eerste game gaat op z’n Duco’s: winst door mooie bolle spinballen en harde uithalen naar de hoeken. De tweede is lastiger, want de linkshandige noppen van Ad beginnen warm te worden. Dan gebeurt er iets wat niet vaak voorkomt: Duco verliest een game doordat Ad’s backhandnoppen nu elke effectbal pareren en Duco even het idee heeft dat nog harder slaan misschien een oplossing is, maar er vliegen te veel oranje ballen naast de tafel. Toch blijft er in NAS 100% staan achter de naam Lieste, want de spannende vierde game gaat toch naar Hilversum en het is 0-1.

Vervolgens: Simon tegen 100%-Jan, die met linkshandige zijspinballen de score voor SVO in drie zwetende games gelijktrekt.
11-uit-12-Jan van Hilversum mag dan tegen Carl, die met zijn 86 jaren jong en zijn even oude dubbelzijdige nopjesbat elke hoop op een mooie partij de grond in schuift. Voor het geluk van Hilversum maakt dat echter niet uit, want na vier games is het 12-uit-13-Hagen en 2-1 voor het mediadorp. Daarmee is het voor SVO onmogelijk geworden om de zeven punten achterstand op Hilversum goed te maken en blijft team 25 ook deze speelweek bovenaan het lijstje staan.
De dubbel nu. Rechts en rechts tegen links en links. Een linkshandig koppel is bij een dubbel per definitie in het nadeel, omdat er nu eenmaal van rechts wordt geserveerd. Een linkshandige heeft de keuze om een service op te vangen met de forehand om aan te kunnen vallen, maar dat betekent meteen dat hij of zij snel moet zijn om een snelle bal over links te kunnen halen. SVO besloot om vooral met de voor hun minder goede backhand te retourneren, waardoor Duco en Simon ongeslagen blijven bij competitiedubbels. Ik bedoel te zeggen dat het nu 3-1 voor Hilversum is.
Tijd voor de wedstrijd van de avond. De twee laatst overgebleven honderdprocenters maken zich op voor hun Highlanderstrijd, zij het niet zo bloederig. Krijger vs. Lieste, u kunt nog inzetten.

Het licht dimt, het helgroene strijklicht van de vloer kijkt op tegen de spelers van tafel één en het publiek verstomt aandachtig terwijl dramatische muziek aanzwelt. Ach wat, zo spannend is het ook allemaal niet in de zesde klasse. De muziek stopt, het geroezemoes keert terug, de spaarlampen en het zaallicht gaan weer op volle sterkte, de kaarters verliezen hun laatste huishoudgeld weer aan elkaar, de kerel op de naastgelegen tafel stopt zijn broek weer terug onder zijn oksels en gaat verder met het verbeteren van zijn timing bij het veroorzaken van lets op vervelende momenten.
Prettige wedstrijd, succes, nul nul.

Effectservices, smashes, blocks, schuifrally’s, net- en randballen zorgen voor een compleet stukje tafeltennisbeleving naar de mensen toe. Duco aan de leiding. Krijger komt terug. Games gaan over en weer totdat er 2-2 op het scorebord staat. Maar de beslissende game onttroont Jan van zijn honderdprocentspositie en bezorgt Duco zijn befaamde thirty foot smirk. 1-4!
Iets minder succesvol is de pot tussen Ad en Jan. Vier games met zeilballen duren langer dan Jans geduld. Ad is wel in zijn linkshandige nopjes, Jan niet. 2-4.

Carl probeert Simon van zich af te noppen, maar slaagt daar in vijf games niet in en het wordt 2-5. Hilversum op de helft!
De beurt aan de 2 J’s. Jan staat op 13 winstpartijen uit 14 en Jan op 12 uit 14. In de vijfde game komt Jan op 10-8 voor en is aan service. Die gaat via het net naast de tafel. Jan is opgelucht. 10-9. Nog één kans. Backhand richting backhand, maar ook die gaat rakelings naast. 10-10. Jan krijgt zijn bat niet meer goed tegen de bal en Jan wint de pot met 12-10, opgeteld 3-5.
Gaat het naar gelijkspel? Niet als het aan Duco ligt. Ballen draaien zo hard dat het zoemt en Carl weet er geen raad mee. Hilversum wint!

De avond is nog niet voorbij. Bouwt Hilversum de overall voorsprong uit naar 9 punten, of worden het er 11? De eerste game van de laatste set is met 11-6 in het schijnbaar moeiteloze voordeel van Simon. De tweede echter niet. 10-2 wordt gelukkig nog 10-7, maar dan staat het toch weer gelijk. Ook de derde game wordt beslist door tollende noppenballen en uitgelokte netspins. Twee-één voor Ad. Flashbacks naar de 11-6 uit de eerste game. Rustig terugslaan, op tafel houden die bal, laat Ad die fouten maar zelf maken. 2-2. Laatste set, laatste game, Simon loopt bij 5-4 in zijn voordeel naar de andere kant van de tafel. 8-6 voor Simon. Jan sist tijdens het tellen: “De tweede bal moet je niet slaan!” als het 8-8 wordt. Goed advies. Als je één keer spint tegen noppen maak je ze boos, de bal durft dan bijna niet meer over het net. 9-9. Zenuwen, die zenuwen. 10-9 voor Ad. En een vreugdekreet.

Bierflesjes worden rondgedeeld voor we de zaal uit zijn. Er wordt gedoucht. 14-uit-15-Jan moet naar huis, want morgen vroeg op. Ja, wie niet op een doordeweekse woensdag? Duco, 12-uit-15-Jan en ik drogen alvast uit aan een terrastafeltje totdat Ad en Carl de volgende ochtend klaar zijn met douchen en aanschuiven voor een vriendschappelijke nababbel.

“Zullen we maar gaan?” vraagt Jan. En dat doen we dan maar, met een gemengd gevoel over een vreselijke tafeltennisavond die we desondanks met winst afsloten.

Zesde klasse poule K, SVO 8 – Hilversum 25: 4-6
Duco Lieste: 3, Jan Hagen: 1, Simon Klees: 1, dubbel Duco/Simon: 1