Heren 1 verliest eerste play off wedstrijd en dames 2 lijkt af te haken in titelstrijd

In een volgepakte speelzaal was er net ruimte genoeg voor de zeven teams die in actie kwamen. Alleen heren 2 had dit weekend geen wedstrijd. Toch was er sprake van een Super Saturday met als hoogtepunt de kwartfinale van de strijd om het landskampioenschap bij de mannen.

Heren eredivisie A Play offs: Hilversum 1 – DTK ´70 1:                0 – 3

Nathan van der Lee, Merijn de Bruin en Gamal de Groot allen 0

In een volle speelzaal vond zaterdag de spannende wedstrijd plaats tegen Itass/DTK’70.De tegenstanders lieten niets aan het toeval over en verschenen in hun sterkste opstelling, met kopman Michel de Boer, die dit jaar nauwelijks te kloppen lijkt. Ondanks die wetenschap waren de mannen in het ‘hilversumblauw’ hoopvol. Immers zowel Nathan als Merijn zijn niet kansloos tegen Michel, Merijn won de laatste keren van Wai Lung en Gamal deed dat tegen Bas Hergelink. Het zou een kwestie worden van wie tegen welke speler zou moeten spelen. Voor de wedstrijd werd er druk overlegd met coach Bert Olofsen welke opstelling het meest succesvol zou kunnen zijn. Het overleg pakte goed uit.

De eerste wedstrijd was er die in principe zou moeten kunnen. Merijn de Bruin tegen Wai Lung Chung. De eerste game was, zoals je mag verwachten, meteen van hoog niveau. Merijn kwam eenvoudig op voorsprong, maar in de eindfase kwam Wai Lung nog net langszij. Uiteindelijk werd de game in zijn voordeel beslist met 10-12.De tweede game verliep nog spannender. De wedstrijd hield ook nu niet op bij de 11. Via een prachtige flip wist Merijn een gamepoint te krijgen op 13-13. Op 14-15 miste Wai Lung een kans en op 16-15 deed Merijn hetzelfde. Pas op 16-17 maakte Wai Lung de punt.0-2.Een bijna ongeschreven wet in het tafeltennis is dat de spelers die twee van dergelijke games wint vleugels krijgt en risico’s kan nemen die hij eerder niet kon nemen. Dat gebeurde helemaal toen hij op 1-2 een kantbal had, waarna hij met 1-3 ‘los’ was. Merijn kon niet meer aanhaken en het werd 6-11.

De tweede wedstrijd was tussen Nathan van der Lee en Michel de Boer. Nathan kwam, duidelijk gespannen, niet meteen op gang en de eerste game was geen wedstrijd. Nathan moest meer de rally’s aangaan. Nathan wist het ‘momentum’ te keren en wist de tweede game met 11-8 naar zich toe te trekken. In de derde game ging het tot 7-7 gelijk op waarna een kansloze bal de inleiding was voor 4 punten op rij voor de Boer. Dat Nathan niet alleen een speler is die op gevoel kan blokken, maar ook kan werken en vechten liet hij in de vierde game zien. Op knappe wijze bespeelde hij de sterke forehand van de Boer en wist deze spannende game met 11-9 te winnen. In de vijfde game, had Nathan na de spannende vierde game, even moeite zichzelf weer op scherp te zetten. Tegen een topper als de Boer is dat fataal. Hij greep zijn kans en stond binnen no-time op een 0-4 voorsprong. Een voorsprong die de routinier niet meer uit handen gaf.

Er stond aan het begin van de derde wedstrijd tussen Gamal de Groot en Bas Hergelink een 0-2 op het scorebord. Een stand die de druk op Gamal enorm opvoerde en tegelijkertijd vleugels gaf aan Bas Hergelink. In de eerste game kwam Gamal nog wel op een 6-5 voorsprong, maar via een aantal ‘kamikazeballen’ wist Bas de game met 7-11 te winnen. Donkere wolken pakte zich samen boven het eerste team van Hilversum. Bas raakte nu helemaal op dreef en miste niets meer terwijl Gamal de kansen die hij kreeg niet wist te verzilveren. 1-11.Tijdens de break sprak Gamal enkele ferme woorden tegen zichzelf en ging vol gas de derde game in. Hergelink wist niet wat hem overkwam en had met 11-3 het nakijken.In de vierde game werd goed gespeeld, maar ketste veel ballen van Gamal via de netband net uit, terwijl de ballen van Kamikazespeler Hergelink steeds goed vielen.Eindstand 0-3. Toch wel iets anders dan het team en coach Bert Olofsen zich hadden voorgesteld. Aan de andere kant, de uitwedstrijd kan zo maar de andere kant opvallen en dus is er nog geen ‘man overboord’.

Return op zondag 12 april in Klazinaveen.

 

Dames eredivisie B: Hilversum 1 – Enjoy & Deploy Taverzo  1 :    6 – 0

Lisette van Es 2, Marianna Rolikova 2  en Heleen Hop 2.

In de thuiswedstrijd tegen het in de Eredivisie B op de vierde plaats staande Enjoy&Deploy startte Lisette tegen Irene Aangeenbrug. Lisette had aanvankelijk wat moeite met de effectloze ballen die van de backhand van haar tegenstander afkwamen. Na een krap gewonnen eerste en een ruim verloren tweede game slaagde Lisette de partij met 11-7 en 11-2 volledig naar haar hand te zetten. Vooral in de laatste game kwamen er fraaie ballen van haar forehand af waar Irene alleen maar naar kon kijken. Heleen verloor daarna tegen Priscilla Loesberg de eerste game , voornamelijk door niet attent genoeg spelen. Twee maal misserveren in die game was daarbij wel tekenend. Geconcentreerder spelend won Heleen vervolgens drie games op een rij. Nog voor de pauze zette Marianna de 3-0 op het scorebord door overtuigend spelend Inge van der Gaag simpel aan de kant te schuiven.

Na de pauze ging het nog sneller. De dames van Enjoy&Deploy hadden alle vertrouwen in een goede afloop verloren waardoor Hilversum op eenvoudige wijze kon doorstomen naar de maximale score, zonder nog maar een game te verliezen.

Volgende week de kraker uit tegen Scylla die tot nu toe alleen tegen Hilversum 2 punten hebben laten liggen. De getalenteerde tieners van Hilversum zijn er op gebrand om tegen de koploper te laten zien wat ze waard zijn en opnieuw punten te veroveren.

 

Dames eerste divisie: Hilversum 2 – Scyedam 1 :                         4 – 6

Guus Hendriks 2, Kelly Leideritz 0, Elisa Stuveling 2.

De reserves bij de Dames moesten vandaag minimaal winnen van naaste concurrent Scyedam om zichzelf een goede uitgangspositie te verwerven voor het kampioenschap. En de dames kwamen ook sterk uit de startblokken tegen Scyedam dat in haar sterkte opstelling achter tafel verscheen. Elisa opende tegen de nog ongeslagen  Patricia Smith-Zwartjens uitstekend en zette Hilversum in straight games op een 1-0 voorsprong. Guusje – die in de heenwedstrijd haar enige twee nederlagen van deze competitie had geleden – mocht het vervolgens gaan proberen tegen Charell Schoonbrood. En het werd een heftige strijd waarbij Charell een 1-2 voorsprong nam en het centre-court enkele keren te klein bleek voor Charell. De achterstand bleek voor Guusje een wake-up call want zij pakte de laatste twee games met 11-5 en 11-2. Dat Kelly Leideritz in haar openingswedstrijd tegen de sterkte Kelly van Zon brutaal de tweede game met 12-10 pakte gaf hoop. Helaas bleek deze game samen met de gewonnen game tegen Patricia de enige wapenfeiten te zijn voor een teleurgestelde Kelly. Het dubbelspel was 1 van de twee cruciale wedstrijden die verloren ging. De andere was de minimale nederlaag van Elisa tegen Kelly: 9-11 in de vijfde en beslissende game. Ook Guusje bleek niet opgewassen tegen Kelly zij wist alleen de derde game in winst om te zetten. Uiteindelijk verloren de Hilversum dames met 4-6 Doordat zowel Elisa als Guusje twee winstpartijen op de borden wisten te zetten. Hiermee lijkt het kampioenschap onhaalbaar tenzij volgende week DTV voor een verrassing gaat zorgen in hun uitwedstrijd tegen Scyedam.

 

Heren tweede divisie: Hilversum 3 – Kluis 1:                   5– 5

Frank van der Wurff 2, Max Koopman 1 en Arnoud Meijer 2

In de inmiddels vaste opstelling opende Arnoud met een duidelijke 3-0 zege op Sander Gelderman en leed Max een dito nederlaag tegen de baltovenaar Michel Sijstermans. De eerste spannende wedstrijd kwam zoals vaker in de laatste wedstrijden van de hand van Frank. Bij een 2-0 voorsprong in games had Frank het tegen Azad Gamzajev in 3-en kunnen afmaken, maar Frank was iets minder bij de les en zag Azad vervolgens zelfs op gelijke hoogte komen in games, waardoor een beslissende vijfde game nodig bleek. En hierin bleek Frank over de beste eindsprint te beschikken, want een 7-9 achterstand werd omgebogen in een 11-9 overwinning. De dubbel kwam ook tot een vijfde game waarin de Hilversummers nipt aan het kortste eind trokken. Na de dubbel waren er weer twee regelmatige 3-0 overwinningen. Max won hierin van Sander en Arnoud van Azad. Hierna verscheen Frank weer achter de tafel en de vraag of Frank kans had tegen de uitstekend spelende Sijstermans bleek na een 2-1 voorsprong in games volledig waar. Het kwam wederom tot een beslissende game waarin Frank de overwinning in handen had, maar het vernuft van Michel de doorslag gaf: 9-11. Een zelfde scenario voltrok zich – weliswaar met minder spanning – in de partij tussen Max en Azad. Kansen waren er zeker voor Max, maar het tactische spel van Azad maakte het verschil. Voor frank scheen het vandaag niet uit te maken of hij nu tegen kopman Sijstermans speelt of tegen de minst sterke spelen Sander in alle gevallen moest er een vijfde game gespeeld worden. En dat het wederom met 11-9 eindigde was derhalve niet verrassend meer. Gelukkig pakte Frank wel zijn tweede winstpartij van de dag en was een overwinning nog mogelijk als Arnoud Sijstermans wist te verschalken. Ook deze prachtige wedstrijd kwam na een 2-1 tussenstand voor Arnoud tot een 11-9 overwinning in de vijfde game. Helaas voor Hilversum in het voordeel van Sijstermans. Echter voor het publiek waren de prachtrally’s belangrijker dan de uitslag.

Heren derde divisie: Hilversum 4 – GTTC Groesbeek 1:               8 – 2

Raymond van Putten 3, René van de Velde 1, Wouter van der Mark 3 en het dubbelspel 1

Deze week was het weer “Van der Mark” – time en dat trekt altijd weer wat extra toeschouwers richting de tafel van het vierde. Wellicht hierdoor geïnspireerd spelen Wouter zijn teamgenoten ook vrijwel altijd een tandje beter. Raymond opende de wedstrijd middels een duidelijke 3-0 zege op Pedro de Klein, daar waar hij in de heenwedstrijd nog had verloren van Pedro. Ook in de partij tussen Wouter en Ronald van Kroft was er een 3-0 eindscore in het voordeel van Wouter. René van de Velde ging mee in de flow van de wedstrijd en hij verschalkte met 11-6 in de beslissende game Rob de Haas. Dat de dubbel ook in vijven gespeeld werd was aan Raymond en Wouter zelf te danken: ze presteerden het om een 8-3 en 9-5 voorsprong nog uit handen te geven in de derde game. Gelukkig waren de heren in de laatste 2 games bij de les want middels twee 11-4 overwinningen was een 4-0 tussenstand een feit. Nadat Raymond en Wouter wederom in straight sets wisten te winnen prijkte er een 6-0 voorsprong op de borden. René betrad het strijdperk om Ronald het vuur aan de schenen proberen te leggen. In de heenwedstrijd had Ronald namelijk nog een puike hattrick gescoord en ook deze week bleek Ronald te sterk in vier games en kon de hatelijke 0 van het scorebord worden gehaald. In de wedstrijd tussen Wouter en Rob was de openingsgame zeker vermeldenswaardig aangezien hierin Wouter zijn enige gameverlies leed. Bij René bleek in de een na laatste wedstrijd de koek op te zijn. Pedro de Klein was in vier games te sterk. Het slotakkoord kwam op naam te staan van Raymond. Uit had Raymond ternauwernood een winstpartij naar zich toegetrokken. En vandaag voltooide Raymond met 11-8 in de vijfde game tegen Ronald zijn hattrick.

Heren derde divisie: Hilversum 5 – Entac 2:                     6 – 4

Tjarko Bosma 2, Caspar Veenboer 2 en Pieter Salentijn 2

De wedstrijd tussen het vijfde en Entac 2 stond in het teken van 2 spelers: Entac speler Joost Geesing en Hilversum invaller Caspar Veenboer. De openingswedstrijd ging toevalligerwijs ook tussen beide spelers waarin Joost duidelijk de betere was. Kopman Tjarko was de enige speler die het Joost lastig kon maken, maar verder dan een vierde game kwam Tjarko niet, waardoor Joost een verwachtte hattrick scoorde. Ook in de dubbel gaf het meespelen van Joost de doorslag in de met 0-3 gewonnen dubbelspel. Hiermee is gelijk een einde gekomen aan de scores van Entac. Invaller Caspar Veenboer bleek voor Hilversum 5 de held van de dag te worden doordat hij net als Pieter en Tjarko twee wedstrijden wist te winnen. Tegen Mark van Stralen had Caspar daar een vijfde game voor nodig die uiteindelijk met 11-5 werd gewonnen. Tegen Jerfy Schmitz in de laatste wedstrijd van de dag op een 5-4 voorsprong in Hilversums voordeel waren drie game-overwinnigen met minimaal verschil genoeg om zijn tweede overwinning in de wacht te slepen.

Heren derde divisie: Hilversum 6 – TTV Assen 1  :            1 – 9

Danny Mol 1, Ilan Meijer 0 , Bert Olofsen 0  

Het was voor het zesde wederom zo’n avond dat het verschil in de eerste vier wedstrijden minimaal waren. Alle vier deze wedstrijden gingen echter in de vijfde en beslissende game verloren. Danny verloor hierin met 7-11 van Bob Eldering en met 8-11 van Peter Zwama. Ilan verloor met 7-11 van Jan Meppelink. De dubbel combinatie Danny/Ilan verloor met 8-11 van Peter/Jan. In het verdere verloop van de wedstrijd wist alleen Danny een winstpartij te boeken door Jan in vieren te verslaan.