Dames Hilversum worden knap vijfde

In Nieuwegein speelden dames 1 afgelopen zondag hun laatste wedstrijd van de reguliere competitiewedstrijd. VTV, geplaatst voor de play-offs om het landskampioenschap, was de tegenstander. Een belangrijke wedstrijd aangezien de vijfde plaats in de eredivisie veiliggesteld kon worden. Lees hieronder het verslag van coach Lex Bruijn.

Dames 1 met Marianna Rolikova, Heleen Hop en Lisette van Es in de opstelling, speelde afgelopen zondag hun laatste competitiewedstrijd tegen VTV. Een belangrijke wedstrijd, want bij een goed resultaat kon de vijfde plaats in de eindrangschikking nog bereikt worden. Dan moest alles wel mee zitten. Niet alleen moest Hilversum 1 dan een goed resultaat neerzetten, maar Scylla zou dan ook haar sportieve plicht tegen de concurrent voor de vijfde plaats, Heerlen, moeten vervullen.

Lisette begon tegen Vera van Boheemen. Van de laatste drie ontmoetingen won Lisette er vrij eenvoudig twee en of het daar aan lag zal wel nooit bekend worden, maar in no-time stond Vera met 8-0 voor. Gelukkig kreeg Lisette toen een mazzelbal, zodat een smadelijke 11-0 nederlaag haar bespaard bleef. De tweede game verliep een stuk beter en met 13-11 bleef Lisette aan de goede kant van de score. Dat goede spel zette zich aanvankelijk ook door in de derde game, waarin Lisette een 6-3 voorsprong nam. Maar daar bleef het dan ook bij. Lisette raakte het spoor volledig bijster, maakte verkeerde keuzes, onnodige fouten en ging met 11-6 en onder. Dat toen ook de vierde game naar haar tegenstander ging, was eigenlijk geen verrassing meer.

Marianna nam het daarna op tegen Jacintha de Hoop van wie zij op de afgelopen NK nog vrij kansloos had verloren. Een wedstrijd waarin na elke game van tactiek moest worden veranderd, omdat Jacintha overal een antwoord op leek te vinden. Pas in de derde game, waarbij beide dames al een game op hun naam hadden geschreven, wist Marianna haar spel op te dringen aan Jacintha en nam zij een 2-1 voorsprong. Jacintha moest toen helaas opgeven wegens een rugblessure. Zij wilde met het oog op de komende play-off wedstrijden geen enkel risico nemen.

Over de wedstrijd van Heleen tegen Sanne de Hoop kunnen we kort zijn. Heleen zat geen moment in de wedstrijd tegen een, dat moet gezegd worden, goed spelende Sanne die strooide met bolle topspinballen. Jammer voor Heleen die ook geen kans zou krijgen op revanche omdat haar partij tegen Jacintha al was gewonnen door opgave van de laatste. Marianna speelde na de pauze drie lange games tegen Vera, waarbij zij in de derde game ca. 10 seconden verwijderd was van de tijdregel. Vera bleek vaster op de beslissende momenten en vooral in de derde game ontbrak het Marianna nog aan kracht om een goede aanval op te zetten.

Inmiddels was het dus 3-2 voor VTV en onkundig van het resultaat van Heerlen begon Lisette aan haar laatste wedstrijd tegen Sanne de Hoop. De dames hadden elkaar lang niet getroffen en dat kwam goed uit. Sanne wist zich weinig raad met de noppen van Lisette die er in het begin van de eerste game gek genoeg nauwelijks gebruik van maakte. Veel blokfouten met de forehand van Lisette bezorgde Sanne een comfortabele 7-3 voorsprong. Pas vanaf dat moment bestookte Lisette met haar noppen de backhand van Sanne en zie….de voorsprong verdween als sneeuw voor de zon en met 11-9 sleepte Lisette de game nog binnen. Inmiddels bleek dat Heerlen twee punten had behaald tegen Scylla dus een Hilversumse overwinning in de laatste wedstrijd was noodzaak. Ook de tweede game werd een vrij simpele prooi voor Lisette en bij een 10-6 voorsprong in de derde game leek te buit binnen. Opnieuw bleek Lisette echter een specialist en het weggeven van mooie voorsprongen want voor de derde keer dit seizoen ging een game na eenzelfde stand verloren. Gelukkig herpakte Lisette zich in de vierde game en met een eenvoudige 11-6 bereikte de Hilversumse dames een knap gelijkspel en daarmee een punt meer dan Heerlen.

De aan het begin van het seizoen nooit verwachte vijfde plaats was binnen en de vreugde bij de Hilversummers was groot. Hoewel je een tegenstander nooit mag onderschatten zijn de wedstrijden in de play-downs tegen US op papier een stuk gemakkelijker dan wedstrijden tegen Westa de andere mogelijke tegenstander. Volgende week dus in Amsterdam de eerste van een tweeluik om degradatie.