Verrassende winnaars 17e fietspuzzeltocht

‘Waar ontdek je de koekoek’? En:’ Hoe lang doe je er over om met een snelheid van 14 km per uur bij de kaasboer te komen’? Deze, en nog tal van andere intrigerende vragen kregen de deelnemers van de 17e Fietspuzzeltocht voorgeschoteld.

Lunteren, aan de rand van de Veluwe, was dit jaar het vertrek- en tevens eindpunt van het jaarlijkse fietsfestijn. Ook bij deze editie was er veel  belangstelling om in teamverband de sportieve uitdaging aan te gaan. Met ruim 70 deelnemers was het maximaal aantal inschrijvingen nog voor de sluitingsdatum bereikt. Enkelen moesten op de wachtlijst.

‘s Ochtends om 6.15 uur al werden de fietsen op de laadbak en aanhangwagen van Bert Olofsen gezet voor vervoer naar Lunteren, waar de 18 teams met tussenpozen van 5 minuten werden ‘weggeschoten’ . Eenmaal aangekomen op de eerste controlepost werden ze getest op de kunst van het stoepranden. Met veel passie werd de strijd aangegaan, om zoveel mogelijk punten binnen te slepen voor het eindklassement.

Op de tweede controlepost, na zo’n 19 kilometer fietspuzzelen, was hier en daar licht gemopper te horen over de moeilijkheidsgraad van de fotopuzzel, die als een rode draad door de tocht is geweven. Tekenend voor het fanatisme van de meeste deelnemers om het 26-delige fotozoekplaatje volledig  op te lossen door de foto’s in de juiste volgorde te plaatsen. Een pittige opdracht. Niemand wist het ‘gouden rijtje’ te noteren. De best scorende teams herkenden 22 van de 26 -soms geniepige- plaatjes.

Voor de organisatoren Hans en Eugène liep het evenement deze dag op rolletjes, mede omdat de weergoden gunstig gezind waren: het bleef, op een enkel buitje na, de hele dag droog.

Na zeven tot acht uur puzzelen en hier en daar fikse zadelpijn was het 30 kilometer lange Rondje Lunteren volbracht. En keerde iedereen huiswaarts, om ’s avonds weer te verschijnen voor de afsluitende barbecue. Eveneens volgens de traditie na het eten alle oplossingen (en gemiste kansen) op groot scherm aan de fietspuzzelaars voorgeschoteld. Wat uiteraard weer de nodige discussie opleverde.

Maar niet nadat de trouwste deelnemer aan dit festijn, Fred Visser, door de organisatie in het zonnetje was gezet. Fred heeft als enige aan alle 17 tochten deelgenomen. Hij werd daarom benoemd tot erelid van de Vereniging van Vrienden van de Fietspuzzel. En kreeg de bijbehorende oorkonde overhandigd, plus een ‘versterkertje’ om de prestaties van zijn team, die geënt zijn op de Olympische gedachte, wat op te krikken: een gezonde dosis EPO!

Daarna ging iedereen op het  puntje van z’n stoel zitten voor de bekendmaking van de einduitslag. Die bleek dit jaar behoorlijk verrassend. De winnaars van vorig jaar (team Van der Hulst-Fennis) moest genoegen nemen met de zesde plaats. En een andere favoriet en meervoudig kampioen, team Peters-Antonietti (met startnummer 13!) reikte zelfs niet verder dan de achtste plaats. Waarmee het plan om revanche te nemen na de onttroning vorig jaar, jammerlijk de mist inging.

Nee, het was dit jaar de beurt aan SVE om de concurrentie het nakijken te geven: Alannah de Roos, Remco Haring, Rogier Kessel en Anne Jansen werden uitgeroepen tot winnaar van de 17e TTV Hilversum Fietspuzzeltocht. De winnaar van de 2e prijs was zo mogelijk nog verrassender: het was de week van Raymond van Putten, die na een moeilijke periode weer helemaal back-in-town bleek te zijn. Met zijn mede-strijdmakkers René van der Velde (voormalig winnaar van de Poedelprijs, maar sindsdien gestaag omhoog op de ranglijst) en SVE-coryfee en fietspuzzeldebutant  Jan Mulder was Van Putten de runner-up .

Daar kon iedereen vrede mee  hebben, al had een matig presterend Barteam dat liever anders gezien. Hoe dan ook, er is weer genoeg stof tot napraten, de komende weken.

Bekijk de foto’s met de volgende link: https://goo.gl/photos/UnWo5mBbbu8e8FqZ8

Mede-organisator Hans den Blanken vervangt een verdwenen aanwijzing langs de route.