Tussenstand najaarscompetitie 2014 – senioren afdeling Midden

De najaarscompetitie 2014 is halverwege. Tijd om te kijken welke teams binnen de afdeling Midden kans maken op het kampioenschap of moeten strijden tegen degradatie. Nieuw binnen onze afdeling is de DUO-competitie waardoor enkele gestopte spelers weer begonnen zijn met tafeltennis. Binnen de afdeling Midden is Hilversum met 28 seniorenteams actief (24 regulier én 4 DUO). Onderstaand zijn de tussenstand na 5 wedstrijden én de verwachtingen aangegeven.

Hoofdklasse

Hilversum 6, 1ste  met 33 punten
Erwin 100%, André 100%, Danny 67%, Robert 67% en Duco 50%
Dit team hopt heen-en-weer tussen de hoofdklasse en 3e divisie. De voorsprong op nrs 2 (REGA) én 3 (SVE) bedraagt nu al 7 punten. Het is vrijwel zeker dat het team dít najaar weer kampioen wordt.

Hilversum 7, 3e met 24 punten
Rens 60%, Matthew 50%, Marnix 44% en Caspar 42%
In de najaarscompetitie 2014 degradeerde dit team uit de hoofdklasse na 33 punten te hebben behaald uit 10 wedstrijden. Mede dankzij de versterking door nieuwkomer Rens zijn er – halverwege – al flink wat meer punten verzameld. Toch zal handhaving nog lastig worden: concurrenten SVO 1 en Shot 2 staan slechts één punt achter en zullen er ook alles aan doen om in de tweede helft meer punten te pakken.

1e klasse

Hilversum 8, 6emet 11 punten
Tibout 42%, Alex 33%, Martin 17% en Angelique 0%
Op verzoek én na veel gepuzzel is er een team samengesteld dat het in de 1e klasse kon gaan proberen. Uit de 11 behaalde punten én 11 punten achterstand op nr. 5 blijkt dat de 1e klasse toch een niveau te hoog is om het in deze samenstelling te redden. Mogelijk kunnen zij aankomend seizoen in de 2e klasse meer potten breken.

2e klasse

Hilversum 9, 3emet 28 punten
Bob 83%, Lex 50%,  Jan 33% én 6 invallers – 50%
Hilversum 9 is een team dat op eigen verzoek – géén degradatie – een klasse lager is gaan spelen. Nieuwe speler Ted van der Meer raakte helaas al aan het begin van de competitie geblesseerd. Daarnaast heeft ‘vakantieteam 9’ het invalrecord in handen: maar liefst zes verschillende spelers hebben in de eerste competitiehelft een bijdrage mogen leveren. Inmiddels heeft Ted aangegeven heel voorzichtig een balletje te gaan slaan. Wanneer de vakanties voorbij zijn én heren weer compleet zijn, kan er van elke tegenstander gewonnen worden. Misschien is de 2e plaats dan nog haalbaar.

Hilversum 10, 4e/5emet 22 punten
Niels 87%, Martijn 44%, Dennis 33% en Kelly 17%
Zonder Alex – die 1e klasse is gaan spelen – gaat handhaving dit seizoen wat minder makkelijk. Dit team staat qua puntenaantal gelijk met concurrent VTV (ook 22 punten). Hilversum beschikt over gemiddeld iets sterkere spelers dan deze concurrent en zal naar verwachting 3e of 4e kunnen worden.

Hilversum 11, 3emet 25 punten
Ronald 73%, Carla 33% en Ab 27%
In deze gelijkwaardige poule steekt alleen Vlug en Vaardig 1 er dik bovenuit. Eugene Staffhorst staat hier met 15/15 nog op 100%. Waar het team afgelopen seizoen er in de laatste speelweken nog alles aan moest doen om niet te degraderen, gaat het deze competitie een stuk makkelijker. Vooral Ronald staat te vlammen dit seizoen. Van de vermoedelijke degradanten TVP 1 en Shot 4 werd overtuigend gewonnen. Voor degradatie hoeft men dit seizoen niet te vrezen én de 2e plaats is binnen handbereik.

Hilversum 12, 4e met 23 punten
Hans 60%, Ron 53% en Michiel 22%
De nummers 2 t/m 6 hebben 20 tot 23 punten verzameld. Helaas heeft Clemens nog geen wedstrijden kunnen spelen én heeft de teruggekeerde Michiel door zijn drukke studie helaas maar weinig tijd om te tafeltennissen. Onder normale omstandigheden moet het voor dit team mogelijk zijn zich te handhaven in de 2e klasse.

3e  klasse

Hilversum 13, 1ste met 32 punten
Johan 89%, Patrick 80%, Marc 42% en Michel 33%
Teruggekeerd uit de 2e klasse draait het team ook dit seizoen direct weer bovenaan mee in de 3e klasse. Van medekoploper Elan werd gewonnen en de verwachting is dan ook dat het de Baarnaars niet zal lukken om de Hilversummers voorbij te gaan.

Hilversum 14, 5e met 18 punten
Ton 67%, Guido 67%, Sonja 67%, Jos 33% en Jack 22%
Afgelopen seizoen werd dit team netjes 2e én met de vele maandagavondtrainingen werd vooraf gehoopt dat er dit seizoen wat meer in zou zitten. Helaas blijkt de 2e klasse-degradant én kampioen Good Luck nu al
17 punten voor te staan op de overige teams. De achterstand op de veilige nummer 4-plek is slechts 5 punten. Daarbij heeft het team nog één wedstrijd, waardoor het nog twee keer flink mag uithalen tegen het zwakke Maarssen. Ik verwacht dat het team in het vervolg een aantal overwinningen gaat binnenslepen waardoor team 14 toch nog op de 2e plaats gaat eindigen.

Hilversum 15, 1ste met 34 punten
Coen 100%, George 78%, Ed 67% en Rick 47%
Met één punt voorsprong op Maarssen (onderling resultaat 5-5) zouden zij aan het eind van dit seizoen kampioen kunnen worden. De vraag is of zij deze zeer sterke start net zo succesvol kunnen vervolgen: Coen is met 12 gewonnen partijen nog ongeslagen en óók broer Rick heeft nu al meer wedstrijden gewonnen dan in de voorgaande competitie. Omdat ook Ed en George erg sterk aan het spelen zijn zal de strijd om het kampioenschap waarschijnlijk in én tegen concurrent Maarssen moeten worden uitgevochten.

Hilversum 16, 3e met 26 punten
Robert 73%, Paul 60%, Bert 50% en Han 11%
Waar dit team in het voorjaar op de laatste speeldag nog net handhaving veilig kon stellen, lijkt het deze competitie allemaal wat gemakkelijker te gaan. Het team heeft 10 punten achterstand op koploper
De Schans, maar hoeft met 8 punten voorsprong op nummer 5 SVE ook niet te vrezen voor degradatie. Als het team goed blijft spelen is misschien zelfs de 2e plaats haalbaar

Hilversum 17, 1ste met 32 punten
Yury 92%, Duco 92%, Oscar 42% en Jessie 22%
Na een overtuigend kampioenschap in de 4e klasse gaat dit team nu ook in de 3e klasse aan kop. Net als bij team 15 is het ook bij dit team de vraag of de goede resultaten ook in de tweede competitiehelft kunnen worden voortgezet. Van het sterke Laren (degradant uit de 2e klasse) werd vooraf veel concurrentie verwacht: hier werd uit een 4-6 uitslag neergezet. Door enkele wisselvallige resultaten tussen de overige teams staat het team nu 3 punten voor op Veenland – waar thuis met 7-3 van werd gewonnen. Als de goede lijn kan worden doorgezet, kan het team voor de tweede keer op rij kampioen worden.

Hilversum 18, 6e met 13 punten
Cees 67%, Leander 42%, Wietse 17%, Johan 0% en Jasper 0%
Voor team 18 is het handhaven in de 3e klasse elke keer weer een uitdaging. Binnen deze poule is er een  flink niveauverschil tussen de boven-(27-41) en onderaan(13-15 punten) meedraaiende teams. Voor handhaving is er de 2e helft meer training, motivatie en concentratie nodig om aan het eind op de 4e plaats et eindigen. Een meevaller is dat concurrent REGA één wedstrijd meer gespeeld heeft en er dus kan worden ingelopen.

Hilversum 19, 5e met 18 punten
Eric 50%, Peter 53%, Fred 33% en Frank 25%
Voor dit uit de 4e klasse gepromoveerde team zal het lastig ( 8 punten achterstand op nr. 4) worden om zich te kunnen handhaven. Het is onwaarschijnlijk dat men zich alsnog kan handhaven, maar deze voorspelling hoeft natuurlijk niet te kloppen.

4e  klasse

Hilversum 20, 2/3e met 29 punten
Michel 100%, Erwin 47%, Rob 44% en Maup 44%
Deze van ’t Gooi overgekomen spelers zijn dit seizoen bij Hilversum begonnen in de 4e klasse. Kopman Michel is nog ongeslagen, maar deed niet mee tegen koploper Werinon. Omdat de achterstand slechts
4 punten bedraagt zou dit team misschien gelijk weer kampioen, waardoor direct weer naar de 3e klasse kan worden teruggekeerd.

Hilversum 21, 4e met 27 punten
Bert 89%, Arnold 56%, Jurgen 42% en Ernst 27%
Na een moeizame start draait dit team inmiddels goed mee in de middenmoot van de 4e klasse. De achterstand op koploper VTV is met 11 punten waarschijnlijk te groot om nog te kunnen achterhalen waardoor de 2e plaats het hoogst haalbare zal zijn.

Hilversum 22, 3e met 27 punten
Kin 83%, Wolter 75%, Giliam 75%, Thimera 17% en Nanda 11%
Team 22 is één van nieuw samengestelde teams waar wij van dachten dat deze spelers het beste in de
4e klasse zouden kunnen starten, ook al zou dit mogelijk een te grote uitdaging kunnen zijn. Een van de zaken die alle spelers gemeen hebben is dat zij allen erg gemotiveerd zijn, veel trainen in de maandagavondgroep van Arnoud en “een drive” hebben zich verder te willen ontwikkelen.
Voor Nanda is dit haar debuut in de seniorencompetitie én voor haar is het seniorenspel nog erg wennen; Thimera is enthousiast begonnen, gaat steeds beter spelen, maar is nog zoekende naar meer vastheid én concentratie. Wolter is vroeger (tot +/- 17 jaar geleden) tot de Landelijk-B jeugd van Steeds Hoger/TSB gekomen en is het tafeltennis nog niet verleerd. De fanatieke (reserve)speler Kin (speelt ook nog competitie bij Tempo-Team) én is op dit moment de kopman. Hij wordt nipt gevolgd door Wolter en de uitstekende spelende Giliam – die nét als voorgaand seizoen zo’n 75% speelt, maar nu een klasse hoger. Van koploper Hoogland werd met maar liefst 8-2 gewonnen, maar van het relatief zwakkere Shot werd met 7-3 verloren.
Met veel inzet, tactiek én een beetje geluk kan het team nog kampioen worden. Er zal dan ook meer getraind moeten gaan worden op de dubbel: 4 van de 5 gingen helaas verloren én aan het eind van de rit blijken dit vaak belangrijke punten te zijn.

Hilversum 23, 6e met 16 punten
Jan 75%, Yvonne 33%, Beppie 11% en Coen 8%
Deze dames én heren worden – gemiddelde leeftijd: 68 – ook een dagje ouder, maar toch wisten zij zich de afgelopen 6 seizoenen steeds te handhaven in de 4e klasse. Dit mag best een knappe prestatie genoemd worden. Door een ruime nederlaag tegen het “jeugdige” uit de 5e klasse gepromoveerde ATC Almere staan zij nu helaas op de laatste plaats. In het vervolg van de competitie zullen zij al hun ervaring uit de kast moeten halen om zich ook dit seizoen te kunnen handhaven.

Hilversum 24, 6e met 17 punten
Eleanor 58%, Fred 33% , Mariëlle 33%, Pieter 22% Ad 0%
Nadat men de afgelopen twee seizoen op één punt na geen kampioen werd in de 5e klasse mocht dit team op verzoek toch 4e klasse gaan spelen. Aanvoerster en kopvrouw Eleanor is weer helemaal in vorm, maar voor haar teamgenoten blijkt het toch lastig om één klasse hoger punten te pakken. Handhaving is niet waarschijnlijk omdat er al 10 punten achterstand is op de nummer 4 én dus lastig in te lopen. In het voorjaar van 2015 zal het team waarschijnlijk weer gewoon kunnen meestrijden om het kampioenschap in de 5e klasse.

5e  klasse

Hilversum 25, 5e met 16 punten
Chris 75%, Jan 33%, Jeroen 33% en Simon 17%
Na een droomstart van Chris (9 uit 9) uit de eerste drie wedstrijden lijkt Chris even een lichte terugval te hebben. Door het terugtrekken van TOVO bestaat deze poule uit slechts 5 teams en is het vermijden van deze laatste plaats het belangrijkste doel geworden. Onderling zit alles erg dicht bij elkaar en in de laatste 4 wedstrijden moeten er tegen de concurrenten REGA en Huizen meer punten gehaald worden. In dit team heeft jeugdspeler Jeroen zijn debuut gemaakt en laten zien dat hij goed mee kan komen met de rest van het team. De dubbel verdient in dit team duidelijk meer aandacht; deze gingen helaas allemaal verloren. Aandacht geven aan het trainen van dubbel én het toepassen van dubbeltactieken zouden tot de broodnodige extra punten kunnen leiden. Na een wat langere vakantie kan dit team uitgerust én voorbereid aan de tweede competitiehelft beginnen.

6e  klasse

Hilversum 26, 2e met 22 punten
Jan S. 100%, Kurt 55%, Jan V. 50% en Anita 25%
In deze kleine poule – 5 teams- zorgt een grote uitslag er al snel voor dat je als team uit kunt lopen. Hierdoor gaat Douwe Egberts met 31 punten aan en volgen de Hilversummers op 9 punten afstand. Een terugkeer naar de 5e klasse zit er hierdoor dit seizoen helaas niet meer in.

Hilversum 27, 1e met 31 punten
Toni 75%, Janneke 67%, Marius 67% en Erik 50%
Al 5 seizoenen spelen deze vier spelers gezamenlijk in één team én elk seizoen is er een lichte progressie te bespeuren. Ondanks dat het team één wedstrijd meer heeft gespeeld dan voornaamste concurrent ONI, werd er van dit team gewonnen. Het team speelt vooral voor het plezier, maar nu men bovenaan staat komt ‘5e klasse’ toch steeds vaker ter sprake…..

Hilversum 28, 4e met 16 punten
Coby 58%, Jean 50% en  Manja 0%
Ons oudste team (72 jaar gemiddeld) bestaat uit de dames van team 28. Toch kunnen zij nog prima meekomen én genieten de vrijdagavonden van een sportief en gezellig avondje tafeltennis.

Hilversum 29, 6e met 15 punten
Jeroen 56%, Thomas 33%, Rebecca 33%, Yvette 25% en Francesco 22%
Dit nieuwe “internationale” team bestaat uit spelers uit 4 verschillende landen. Eerst trainde men alleen op maandagavond; voorlopig wilde men alleen op maandagavond trainen én nog geen competitie spelen. Inmiddels heeft het competitievirus toegeslagen en zijn de spelers nog fanatieker/gemotiveerder aan het trainen gegaan. Jeroen is nog herstellende van zijn blessure, maar komt steeds beter in vorm. Ook
para-tafeltennisster Yvette heeft dit seizoen al 3 wedstrijden gewonnen en maakt een goede ontwikkeling door.

 

DUO-competitie

In de DUO-competitie kunnen per wedstrijd maximaal 5 punten worden behaald; er worden 4 singles en 1 dubbel gespeeld. Omdat dit het eerste seizoen is dat de competitie gespeeld wordt zijn, bestaan bijna alle poules hier uit 5 teams.

1e  klasse

Hilversum DUO-1, 2e met 12 punten
Duco 83%, Robert 75% en Bert 0%
In de hoogste duo-poule zijn er flinke niveauverschillen. Ondanks dat het eerste DUO-team uit reguliere hoofdklasse-spelers bestaat gaat WIK – met maar 2 verliespunten – aan de leiding. WIK kan waarschijnlijk niet meer worden ingehaald, dus zal het team 2e worden.

2e  klasse

Hilversum DUO-2, 3e met 9 punten
Bob 100%, Jos 25%, Ted 0% en Ed 0%
Oprichter en aanvoerder Ted raakte helaas bij zijn eerste wedstrijd geblesseerd. De punten werden werden voornamelijk behaald door Bob en uit de dubbels met Bob. Kampioen wordt TTVN Nieuwegein waar een voor 2e klasse begrippen veel te sterke 1e klasse speler in speelt. Dit team kan 2e worden; gewonnen werd er van nummer 2 TVP, maar het team was helaas ‘vergeten’ deze invaller voorafgaand door te geven. Met wat geluk lukt het dit team uiteindelijk nog om de 2e plaats te heroveren.

3e  klasse

Hilversum DUO-3, 4e met 11 punten
Monique 63%, Nina 25%, Han 50% en Jack 50%
De enige DUO-poule met 6 teams. Monique en Nina hebben de introductie van DUO-competitie aangegrepen om weer te gaan tafeltennissen. Na 5 wedstrijden zijn er 2 overwinningen en 3 nederlagen het resultaat en draait het team goed mee in de middenmoot. De 3e plaats is in dit comeback seizoen een realistische doelstelling.   

Hilversum DUO-4, 2e met 12 punten
Duco 63%, Yury 50%
Het niveau in deze DUO-poule wordt door de spelers als een stuk hoger ervaren dan in hun reguliere 3e klasse poule. Dit blijkt ook uit de percentages. De verschillen tussen de teams zijn klein, maar ook hier heeft de koploper ( Smash-W1) een speler die onlangs nog hoofdklasse speelde in het team zitten. Dit maakt de kans op een kampioenschap voor DUO 4 een stuk kleiner en zal het zich moeten richten op de 2e plaats.

Samenvattende prognose competitie afdeling Midden (incl. DUO):
5 Teams staan op promoveren
8 Teams die op een degradatieplaats staan.

geschreven door Duco Lieste namens het Wedstrijdsecretariaat.

PS. De landelijk spelende teams zijn niet opgenomen: wekelijks worden er hier al wedstrijdverslagen over geschreven welke terug te lezen zijn op deze website.