Op zaterdag 1 juni vond in het Topsportcentrum Rotterdam het NK Paratafeltennis plaats. Dit is een tafeltennistoernooi voor mensen met een beperking. Het toernooi kent 6 klassen voor de “lopers” en 6 klassen voor de “rollers” (spelers in een rolstoel). De 6 klassen in beide categorieën worden bepaald naar speelsterkte.
Israel, Jochem een Liam vormden de Hilversum-afvaardiging bij de NK Paratafeltennis.
Namens TTV Hilversum namen Liam Möhlmann, Jochem Visser en Israel Bartelink Groeneveld deel aan dit toernooi. Liam Möhlmann kwam uit in de hoogste klasse (1L) en Israel en Jochem beiden in klasse 2L. Daarnaast namen Liam en Israel samen deel aan de hoogste dubbelklasse (1D) en was er voor Jochem een dubbelpartner gevonden in de tweede klasse (2D) in de persoon van Gerard Rutting, speler van Reflex (Maarn).
Het toernooi begon met de voorrondes enkelspel. Liam was op grond van zijn huidige rating, zijn kampioenschap op het Nationaal Jeugdkampioenschap Paratafeltennis op 11 november 2018 in Tilburg en zijn resultaten in de afgelopen competitie geplaatst in de hoogste klasse en moest het daarom opnemen tegen grootheden als Ronald Vijverberg en Paul van der Oord.
Ondanks het feit dat Liam als laatste in de poule geplaatst werd, werd hij in zijn poule toch knap derde, dankzij winst tegen Jan Kootstra en Demi Ronda. Helaas was dit niet voldoende om door te gaan naar de finalerondes, maar Liam oogstte veel bewondering om zijn goede spel, ondanks zijn leeftijd en het feit dat hij nog maar relatief kort tafeltennist.
Het goud in klasse 1L werd uiteindelijk opgeëist door Bart van der Zanden. Tweede werd Ronald Vijverberg, en Peter Liu werd derde.
Israel en Jochem kwamen beiden uit in een andere poule in klasse 2L. Israel speelde in een poule van 3 personen, waarin hij won van Karin Geuns van MCS – ttv Veldhoven en in 5 games verloor van Frederique van Hoof (Stiphout). Als tweede in de poule ging hij hierdoor wel door naar de halve finale. Frederique werd eerste in de poule.
Jochem kwam uit in een poule van 4 personen, waarin hij won van Jos van der Schoor en Mees Kant en verloor van Yannick Paredis. Deze laatstgenoemde werd niet verrassend eerste in de poule.
Vervolgens speelde Israel de halve finale tegen Yannick en Jochem zijn halve finale tegen Frederique, Beide Hilversummers verloren de halve finale. Dit betekende dat Frederique en Yannick moesten strijden om goud en zilver. Het goud ging naar Frederique, het zilver naar Yannick.
Israel en Jochem gingen de strijd aan om het brons, dat uiteindelijk naar Israel ging.
In de dubbelklasse 2D speelde Jochem samen met Gerard Rutting. Helaas waren er in deze klasse te weinig deelnemers om een volwaardige poule samen te stellen. Er werd daarom voor gekozen om slechts twee dubbel-paren te laten uitkomen in de poule. Jochem en Gerard moesten het opnemen tegen de eerdergenoemde Frederique van Hoof en Yannick Paredis, die elkaar al goed kennen vanuit een RTC voor paratafeltennis. Yannick en Frederique hadden dan ook weinig moeite met Jochem en Gerard. Toch kregen beide heren vanwege hun tweede plaats in deze klasse aan het einde van de dag een zilveren medaille.
Israel en Liam kwamen samen uit in dubbeklasse 1D en speelden tegen de duo’s Ronald Vijverberg – Peter Liu, Paul van der Oord – Bart van der Zanden, Peter Kopetzky – Demi Ronda en Nick Zander – Karin Geuns. Deze dubbels werden gespeeld in “best of 3”. Een reële kans op een medaille was er voor de twee Hilversumse jeugdspelers niet, maar ze wisten toch knap te winnen tegen het duo Demi Ronda – Peter Kopetzky in 11-13, 14-12, 12-10, verloren maar net een game in 12-10 tegen Ronald Vijverberg en Peter Liu. Ze ontvingen wederom complimenten om hun goede spel op hun jonge leeftijd.
Aan het NK Paratafeltennis doen, zoals gezegd, spelers mee uit zeer variërende klassen: lopers en rolstoelers, van licht tot zwaar of meervoudig gehandicapt. Er is ook een speciale klasse voor het schuiftafeltennis, veelal gespeeld door rolstoelers met een zwaardere motorische handicap. Hierbij wordt er aan de zijkanten van de tafels een speciale boarding geplaatst, wordt er gespeeld met een grotere bal en is het de bedoeling om met een aangepast batje de bal over de tafel te rollen en de tegenstander te passeren.
Waar sommige para-tafeltennissers al als regulier tafeltennisser speelden en bijvoorbeeld door een ongeluk of ziekte gehandicapt zijn geraakt en pas daarna mede als para-tafeltennisser zijn gaan spelen, zijn anderen juist door hun handicap met het (para-)tafeltennissen in aanraking gekomen, bijvoorbeeld als revalidatiemiddel of therapie. Weer anderen zijn ondanks hun handicap begonnen met tafeltennissen en kwamen er daarna pas achter, dat er speciale toernooien en trainingen voor para-spelers bestaan.
Wat alle spelers, ongeacht hun handicap of speelsterkte, bij het para-tafeltennissen verbindt, is de liefde voor de sport, de wil om te (blijven) tafeltennissen (ondanks handicap en soms pijn), de wil om te winnen (waarbij het gebruik maken van de zwakke punten, veroorzaakt door de handicap van de tegenstander niet wordt geschroomd!) maar bovenal het wederzijds respect voor elkaars prestatie, hoe verschillend van niveau dit ook mag zijn. Vooral dit laatste aspect is iets waar naar mijn mening veel reguliere spelers nog een voorbeeld aan kunnen nemen. Ik ervaar dit toernooi altijd als erg inspirerend vanwege de doorzettingskracht die de spelers uitstralen.
Remco Bartelink