Teun Salentijn treedt met dubbelslag op AK in voetsporen van Mick de Vette

Een dag na zijn bijzondere prestatie – het winnen van de afdelingstitel tafeltennis bij de senioren – wist Teun Salentijn een dubbelslag te slaan door ook de jeugdtitel te veroveren. Wat het extra opmerkelijk maakt is dat Mick de Vette ruim twee jaar geleden exact hetzelfde presteerde: de jeugd- en seniorentitel winnen in één weekend. Enige verschil is dat Teun nog twee jaar jonger is dan zijn destijds 17-jarige clubgenoot. Het was het zoveelste succes dit jaar voor de 15-jarige Huizer, die bezeten is van het spelletje tafeltennis en door noeste trainingsarbeid zijn niveau flink heeft verbeterd de laatste tijd. Een bittere pil echter dat hij ondanks goede prestaties op de Nationale Jeugdmeerkampen en bij de Nederlandse Kampioenschappen niet werd gekozen in de selectie voor de komende Europese Jeugdkampioenschappen. Een keuze waar in tafeltenniskringen veel kritiek op kwam.    

Teun stak bij jeugd-AK in het enkelspel met kop en schouders boven de overige deelnemers uit, maar haalde met een zijn trouwe strijdmakker Daan Bakker de finale niet. De broederstrijd tussen Luuk en Koen Houtgast werd beslist in het voordeel van oudere broer Luuk, die samen met Jip Weijers de hoofdprijs in de wacht sleepte.

De 67 deelnemers in de hogere jeugdklassen zorgden voor een waardig slotakkoord van het door corona geteisterde wedstrijdseizoen. Veel mooie rally’s en spannende partijen waren te aanschouwen in het Hilversumse Tafeltenniscentrum, waar van ’s ochtends 9 uur tot ’s avonds 18.00 uur strijd werd geleverd op (maximaal) 22 tafels. Het leek alsof de spelers al hun energie voor het laatst hadden bewaard, want de halve finales en finales waren het bekijken meer dan waard.

De editie van 2020 gaat overigens de geschiedenisboeken in als de laatste jeugd AK, waarin leeftijdsklassen werden verspeeld (in 2021 werden er vanwege de coronamaatregelen geen AK gehouden). Het aantal jeugdleden van de NTTB in de Afdeling Midden is de afgelopen 20 jaar dusdanig ver gezakt dat deze categorie uit het programma is geschrapt. Ook werd er dit jaar geen aparte meisjesklasse meer gehouden. De wisselbeker van Meisjeskampioen ging naar Anouk van den Boom, de enige deelneemster die in de Rating 1-klasse was ingedeeld. 

Teun en Anouk, jeugdkampioenen Afdeling Midden van 2022. Foto: Frans Wieringa

Prijswinnaars AK Jeugd 12 juni 2022 

Winnaarsronde  Jeugd 1
1. Teun Salentijn (Jeugdkampioen Midden)  (TTV Hilversum)
2. Rick Bakker (TTV Hilversum)
3. Mate Molnar (TTV Hilversum)

Jeugdkampioen meisjes
1. Anouk van der Boom (Hoogland)

Troostronde Jeugd 1
1. Koen Houtgast (Shot)
2. Sam Groenewoud (VTV)

Winnaarsronde Jeugd 2
1. Kevin Ahlers (Shot)
2. Vincent Hoogland (TTV Hilversum)
3. Israel Bartelink Groeneveld (TTV Hilversum)

Troostronde Jeugd 2
1. Thom Bleeker (Hoogland)
2. Leon Hardeman (LTTC)

Winnaarsronde Jeugd 3
1. Ruben Kroon (SVO)
2. Xander Corenblit (LTTC)
3. Janneke Standaar (Shot)

Troostronde Jeugd 3
1. Odin Kunsters (VTV)
2. Dominique Goossens (Almere United)

Dubbel 1
1. Luuk Houtgast / Jip Weijers (Shot)
2. Jurre De Bree / Koen Houtgast (TTVN/Shot)

Dubbel 2
1. Ruben Kroon / Robin Pham (SVO)
2. Joeri Peek / Dick Schram (SVO/Bijmaat)