Tali Cohen troeft alle mannen af en slaat dubbelslag tijdens AK

Tali Cohen is de nieuwe afdelingskampioen van Midden. In de finale won  ze verrassend met 3-0 van favoriet Jelle Goossens. De Hilversum-speelster, die een zeer degelijk toernooi speelde, won ook overtuigend de damestitel en werd samen met Donald Hessing tweede in het dubbelspel. Arnoud Meijer en Mick de Vette wonnen de titel in het dubbelspel.

De strijd in de hoogste klasse werd zoals verwacht gedomineerd door Hilversum, dat maar liefst 6 van de 8 kwartfinalisten in de strijd bracht. Quinten van Dissel (SVE), de verrassende kampioen van vorig jaar, werd reeds in de poule uitgeschakeld. De als eerst geplaatste Arnoud Meijer boekte in de kwartfinale een nipte zege op ‘angstgegner’ Hans den Blanken, maar moest in de halve finale z’n meerdere erkennen in zijn pupil Mick de Vette. Het 15-jarige talent uit Hoevelaken speelde een meesterlijke partij tegen zijn leermeester en zorgde daarmee voor een daverende verrassing. Verder dan de halve finale kwam hij echter niet, wat op zich overigens een prestatie van formaat was. Het tweezijdige aanvalsspel van Tali Cohen bleek voor Mick een te lastig obstakel. In de andere halve finale kostte het de als tweede geplaatste Jelle Goossens weinig moeite om Joris Gieskens te verslaan.

Kenners voorspelden dat Jelle Goossens de nieuwe afdelingskampioen zou worden. Maar dat pakte anders uit. Terwijl Cohen ook in de finale het toonbeeld van degelijkheid was, bleef Goossens ver onder zijn niveau. Pas toen de strijd al bijna gestreden was en Cohen op een 2-0 en 7-2 voorsprong kwam, kende haar opponent een kortstondige opleving. Het werd 10-10, waarna Cohen – mede dankzij een mazzelbal – alsnog de overwinning naar zich toe trok. Niettemin was de eindzege dik verdiend voor de meest constante speler van het toernooi. En passant schreef de Almeerse ook de damestitel op haar naam. De winst bij de mannen betekende een unieke dubbelslag. Vermoedelijk is het nooit eerder voorgekomen in de ruim 80-jarige geschiedenis van de AK  in Midden/’t Gooi, dat een vrouw ook alle mannen verslaat.

Op de tweede dag van de Afdelingskampioenschappen kwamen ruim 80 spelers met een hogere rating in actie. Organisator Hilversum, dat voor de twaalfde keer gastheer was, kon wederom terugkijken op een geslaagd AK-weekend.

Komend weekend is het de beurt aan de spelers uit de lagere klassen. Verdeeld over vier wedstrijddagen nemen er ongeveer 320 spelers deel aan de AK. In totaal worden er in de twee AK-weekenden zo’n 1200 partijen en 4.500 games gespeeld op 22 tafels.

De winnaars van de Afdelingskampioenschappen 2018 in de hogere seniorenklassen:

Dubbel 1

1 Arnoud Meijer / Mick de Vette

2 Tali Cohen/ Donald Hessing

Dubbel 2

1 Jesper Keur / Jeroen Vonk

2 Robert Bunschoten / Jurriaan Dekker

Enkel 1

1 Tali Cohen [7]

2 Jelle Goossens [2]

Enkel 2

1 Jeroen Vonk

2 Anton Boonen

Enkel 3

1 Sacha Diemers

2 Rob Keur

Dames

1 Tali Cohen

2 Sineenard Roelofsma

De prijswinnaars van de AK 2018 

Tali Cohen  leverde een unieke prestatie: dameskampioen  en algemeen kampioen van Midden.