Super Saturday eindigt in Zwarte Zaterdag

Aan de nieuwe clubkleding kan het niet hebben gelegen. Hilversum straalde qua uiterlijk als nooit tevoren. De resultaten in de openingsronde stemden een stuk minder vrolijk.

Dames 1 leed een teleurstellende 6-0 nederlaag tegen VTV. Ook heren 2, 3 en 4 beten in het stof.  Super Saturday eindigde in Zwarte Zaterdag. Team 5 zorgde voor het enige lichtpuntje met een zwaar bevochten gelijkspel.

Dames eredivisie: Hilversum 1 – VTV/Silvery Dragon 1 0-6

Heleen Hop 0, Alice Vos 0, Lisette van Es 0

Coach Lex Bruijn noemde de 0-6 nederlaag van zijn team tegen VTV/Silvery Dragon tamelijk  geflatteerd. ,,We hadden zeker één of twee punten kunnen halen tegen deze tegenstander.” Te meer omdat VTV uit  Nieuwegein aantrad zonder kopvrouw Dong Li. Dat Hilversum desondanks met lege handen achterbleef, was een bittere teleurstelling.

Heleen Hop, Lisette van Es en Alice Vos blaakten niet van het zelfvertrouwen in hun eerste wedstrijd van het seizoen. Te vaak werd een grote voorsprong in de game uit handen gegeven. Kenmerkend voor het duel was het feit dat van de 10 games die met twee punten verschil werden beslist, Hilversum er maar liefst 9 verloor. ,,Wellicht voelden de speelsters meer druk, nu ze in een volwaardige eredivisie het hoofd boven water moeten zien te houden”, opperde de coach, die graag zou zien dat zijn speelsters wat meer zelfvertrouwen uitstralen.

Geen enkele keer lukte het Hilversum een beslissende vijfde game af te dwingen. Heleen Hop en Alice Vos beten hun tanden stuk op de taaie verdediging van Vera van Boheemen, die in dit duel geen game hoefde af te staan. Dat Heleen Hop in vier games werd afgetroefd door Sanne de Hoop, die daarmee haar twee overwinning boekte, mag geen verrassing heten.

Lisette van Es had de ondankbare taak in de slotpartij de eer te redden tegen Natalia Balicka, maar ook dat lukte niet. Na twee nipt verloren games kwam Lisette in de derde game sterk terug, maar in de vierde trok de juniore uit Hattem toch weer aan het kortste eind:  11-13.

Zondag 20 september moet Hilversum uit tegen Westa de eerste punten zien binnen te halen.

 

Heren tweede divisie, poule B: Hilversum 2 – Smash (M) 1 4-6  

Lars Adema 2, Wouter van der Mark 1, Wilfred Schipper 1

Heren 2 wil dit seizoen de degradatie uit de eerste divisie goedmaken en ziet kansen in een niet al te sterke tweede-divisie poule. Om de ambities kracht bij te zetten, zou een overwinning op het niet te onderschatten Smash uit Monster noodzakelijk zijn. In dit duel bleek dat Wouter van der Mark, vorig seizoen ongenaakbaar in de derde divisie, hoewel blessurevrij, nog niet de topvorm te pakken heeft. Nadat Lars Adema in de openingspartij 1-0 had aangetekend ten koste van Gertenaar,  besefte  Van der Mark dat hij nog wel wat extra trainingsuurtjes kan gebruiken.

Het degelijk spelende Smash, dat in de rally’s vaster was, liep vervolgens uit naar 2-6. Hilversum wist uiteindelijk de schade beperkt te houden door de overwinningen van Wilfred Schipper op Gertenaar, die niet tot scoren kwam, en Lars Adema op Kuyvenhoven. Duidelijk is dat Hilversum vooralsnog niet de favoriet is in deze poule.

Heren tweede divisie, poule A: Hilversum 3 – Entac 1 3-7   

Frank van der Wurff 2, Hans den Blanken 1, Max Koopman 0  

 

Slechts vijf van de vijftig vakjes bleven leeg op het scoreformulier van het duel tussen Hilversum 3 en Entac. Het volle wedstrijdbriefje  gaf aan dat er sprake was van een spannende strijd. Entac is een geduchte tegenstander in de tweede divisie met de routiniers Arjan Schotmeijer, Joost Geesing en Thijs Smit.

Vooral Frank van der Wurff, die zich ontwikkeld heeft tot een volwaardige tweede-divisiespeler,  liet het trio uit Enschede flink zweten. De 22-jarige Amsterdammer gebruikte voor zijn vier partijen het maximale aantal van 20 games (!) en haalde daarmee het volle pond uit zijn contributie.

Tegen Schotmeijer en Geesing wist hij, op karakter, de buit binnen te slepen, de lastig te bestrijden Smit bleek net te sterk.  Met teamgenoot en vriend Max Koopman vormt Van der Wurff een puik  dubbel. De jongelingen slaagden er echter net niet in om Hilversum  in de vierde partij op gelijke hoogte te brengen.

Het lukte Max Koopman, die matig was gestart, niet om de stunt van vorig seizoen – een zege op Thijs Smit – te herhalen. Wel wist hij het de Enschedese kopman opnieuw knap lastig te maken. Ook Hans den Blanken  kon niet voorkomen dat  Entac uitliep naar 2-6. Hij sleepte daarna alsnog de eerste overwinning van het nieuwe seizoen binnen ten koste van Arjan Schotmeijer. In slotpartij verloor Max Koopman van Joost Geesing, waardoor de eindstand 3-7 werd.

Heren derde divisie, poule B: Hilversum 4 – Klimaatgroep Stars 2 0-10   

Raymond van Putten 0, Danny Mol 0, René van der Velde 0 

Het moet lang geleden zijn dat Raymond van Putten een 10-0 nederlaag te slikken kreeg.  Maar na enkele vrij relaxte competities zal zijn team dit seizoen echt aan de bak moeten om niet uit de derde divisie te kukelen. Nu mag Hilversum ervan uitgaan dat de concurrenten voor degradatie ook niet veel punten zullen halen tegen het roemruchte Midstars, dat tegenwoordig als Klimaatgroep Stars door het leven gaat.  Arnoud Meijer heeft het Hilversum-blauw dit seizoen verruild voor het Midstars-rood en meldde zich dus als ‘gast’ in eigen huis. Met  jeugdinternational Shuohan Men en Thomas Kuijer is dit team de gedoodverfde kampioen.

Van Putten wist er tegen Men en Kuijer wel een vijfde game uit te slepen, maar daar bleef het dan ook bij. Hij had zijn zinnen gezet op de slotpartij. Maar ondanks aanmoedigingen langs de kant moest hij in vieren zijn meerdere erkennen in Meijer.

Heren derde divisie, poule A: Hilversum 5 – Amstelveen 5-5 

Jan Dubelaar 2, Tjarko Bosma 1, Pieter Salentijn1

De tijd leek twintig jaar stilgestaan te hebben op tafel 5, waar tegenstander Amstelveen, jaren weggeweest uit het landelijk, met de  nostalgische opstelling Ladi Prorok, Arjan Verburg, Alex Brandt en Paul Bakker achter tafel verscheen. De ‘mannen van weleer’ bleken het nog aardig te kunnen. De 68-jarige Prorok, die tegenwoordig verdedigt, bracht in de openingspartij Jan Dubelaar tot wanhoop. Amstelveen liep zelfs uit naar 0-3 en een debacle lag op de loer. De Amstelveners kwamen in het dubbelspel met oud-eredivisiespeler Paul Bakker als vierde speler op de proppen. Dubelaar en Bosma hadden het knap lastig, maar hielden stand en wonnen in vijven. Dat bleek de ommekeer in de wedstrijd. Hilversum vocht zich met moeite terug tot 3-3, kwam opnieuw op achterstand (3-5) en wist uiteindelijk een zwaar bevochten remise uit het vuur te slepen.