Reserves leggen SKF over de knie

Het tweede verslaat SKF met 6-4. Ondanks een hattrick van Den Blanken verliest Heren 3 met 4-6. Het vierde boekt alweer haar vijfde zege. Hilversum 5 met speels gemak naar een 9-1 overwinning en Het laatste Hilversum team houdt koploper SKF op een gelijkspel. 

Heren eerste divisie: Hilversum 2 – SKF 1 :                                                      6 – 4

Jamshid Sedigh 1, Jelle Goossens 2, Arnoud Meijer 2 en het gewonnen dubbelspel.

Er zijn van die dagen dat je hoopt dat de aankondiging van een spektakelstuk uitkomt. De uitkomst bleek daadwerkelijk nog meer dan dat, want de Hilversum Arena explodeerde daadwerkelijk. Onder leiding van het goed leidende scheidsrechtersduo Driessen en van den Berg wist Hilversum het degradatie duel te winnen van SKF.  Uiteraard ging dit niet zonder slag of stoot, want bijna iedere wedstrijd bracht de nodige spanning met zich mee.

In de openingspartij wist Jelle moeiteloos Hilversum op een 1-0 voorsprong te zetten: de “broer van” onze Tjarko, te weten Rouke Bosma had alleen in de derde game een kans op gamewinst met 13-11 pakte Jelle echter gedecideerd de voorsprong. Aangezien het Hilversumse en jeugdige talent Wilfred Schipper een armblessure heeft opgelopen afgelopen week, werd voor het eerst dit seizoen de Iraanse speler Jamshid Sedigh ingevlogen voor de naar alle waarschijnlijk beslissende wedstrijd van dit seizoen. Tegen neerlands legende Henk van Spanje mocht Sedigh de spits afbijten. Het bleek een kansloze missie, waarbij Sedigh over drie games slechts 13 punten bijeen kon sprokkelen. Opvolgend mocht voormalig kopman Arnoud Meijer het verdedigers duel tegen SKF-er Dicky de Jong  spelen. Daar waar de Jong met sterk spel de eerste game op zijn naam schreef, wad het Meijer die de overhand nam en gedecideerd drie games op rij wist te winnen. De meest zwakke schakel van Hilversum is de dubbel. Zo succesvol vorig jaar het dubbel Goossens/Schipper bleek, zo slecht verging het de Hilversummers dit seizoen. Een experiment bracht vorige week het duo Meijer/Schipper bijna tot winst, maar vandaag bleek het toeval de juiste chemie samen te brengen: Goossens en Sedigh maakten namelijk gehakt van het SKF duo Van Spanje/Bosma: met een 3-0 overwinning werd de stand op 3-1 in Hilversums voordeel gebracht.

Zo goed en tactvol Sedigh in de dubbel speelde, zo slecht verging het hem in zijn partij tegen Bosma. Ondanks de training van vier dagen in de week op het Nederlandse instituut Papendaal presteerde Sedigh het dat tegenstander Bosma zich weer terug in de wedstrijd kon knokken. Weliswaar met ietwat geluk aan zijn zijde verschalkte Bosma Sedigh met een 3-1 overwinning en bracht daarmee SKF weer in de race. De eerste hangpartij van de dag ging tussen Goossens en De Jong. Na een prima 2-1 voorsprong voor Goossens was het de Jong die opstond en er een ware thriller van maakte. Intussen was het kookpunt van het zeer enthousiaste SKF publiek in de vijfde game tot een hoogtepunt gekomen. Met volle enthousiasme werd De Jong met trommel geroffel en luidruchtige aanmoediging begeleid. Niet wetende dat er in de volle (meer dan 100 toeschouwers) Hilversum Arena 3 andere wedstrijden werden stilgelegd vanwege daadwerkelijk geluidoverlast, was het Goossens die met 11-9 in de vijfde en beslissende game Hilversum op een 4-2 voorsprong zette. Nadat Meijer ondanks game winstkansen met 3-0 van Van Spanje verloor was het aan Sedigh om naast het dubbelspel ook een positieve bijdrage aan de score te mogen bijdragen middels een enkelspel. Wederom was in een spannende vier-setter De Jong het slachtoffer van de Hilversumse dadendrang. Hierna volgde de wedstrijd van de dag! Meijer mocht het opnemen tegen Bosma. Na een 2-1 voorsprong van Meijer leek de partij gelopen. Bosma had hier echter hele andere ideeën bij, want de vierde game ging namelijk met 1-11 richting SKF. Meijer leek rijk voor een slachting in de beslissende vijfde game. Meijer rechtte echter zijn rug en nam brutaal een 4-0 voorsprong. Na een tactische time-out van de coach van de dag Hans den Boer profiteerde Bosma van de onrust bij Meijer en werd er gewisseld van tafelhelft met een 5-4 voorsprong voor Bosma.  Een tactische wissel (meer hakken) bracht voor Meijer de ommekeer met een serie van 7 punten op rij sloot Meijer de dag af en stelde de winst voor Hilversum veilig. Dat Goossens in de slotpartij niet bij machte bleek – ondanks winst in de eerste game – om het Van Spanje echt moeilijk te maken deed weinig af aan de prachtige overwinning van Hilversum op SKF.

Doordat hekkensluiter Pecos 2 een verrassend grote overwinning (7-3) boekte op herwaarden blijft het ongemeen spannend in deze sterkte eerste divisie poule.

 

Heren tweede divisie: Hilversum 3 – GTTC Groningen 1 :                               4 – 6

Hans den Blanken 3, Ilan Meijer 0, Donald Hessing 1 uit 1

In de poule van het derde zijn de kaarten voor wat betreft het kampioenschap en degradatie geschud. Alleen de strijd om de tweede plaats is nog te vergeven. Naaste concurrent Groningen stond voorafgaande aan de wedstrijd 3 punten achter Hilversum dus een overwinning zou welkom zijn. Hans den Blanken opende de wedstrijd met een vijf-setter. Tegenstander Hugo Beute kon Den Blanken in de beslissende game echter niet bijbenen, want met een ruime 11-3 was de voorsprong daar. Gesteund door een prima “tweetje” die Ilan Meijer vorige week scoorde was de vraag of Meijer tegen Jeroen Hendriks een vervolg kon geven hieraan. Hendriks bleek net als de andere twee Groningers echter duidelijk te sterk voor Meijer en alleen een gamewinst tegen de sterk spelende invaller Wiljon Meints resteerde voor Meijer. De niet 100% fit voelende Donald Hessing mocht het in zijn eerste partij opnemen tegen Meints en won zeer gedecideerd met 3-0. Helaas bleek dit ook direct het laatste wapenfeit van Hessing aangezien hij niet verder kon spelen. De wedstrijd van de dag werd op een 2-3 tussenstand gespeeld tussen Den Blanken en Meints. Invaller Meints nam brutaal een 2-1 voorsprong in games en stond in de vierde game met 9-5 voor en leek de partij naar zich toe te trekken. Met een serie van zes punten waarbij alle remmen los gingen pakte Den Blanken de laatste strohalm. De vijfde game bracht een bizar score verloop. Bij de Wissel stond Den Blanken met 5-1 voor. Tien punten later was het Meints die met 6-10 de leiding had genomen. Uiteindelijk kreeg Meints 5 matchpoints die hij niet wist te verzilveren. Het vierde Matchpoint voor Den Blanken bracht uiteindelijk de winst en zijn tweede hattrick van het seizoen. Met twee ongeslagen spelers werd Hilversum uiteindelijk toch op een 4-6 nederlaag getrakteerd     

 

Heren derde divisie: Hilversum 4 – Scyedam 3 :                                                7 – 3

Wouter van der Mark 2 Raymond van Putten 2, René van de Velde 2  en het gewonnen dubbelspel.

Derde divisionist Hilversum vier moest aantreden tegen hekkensluiter Scyedam 3. Op één wedstrijd na werden er tot aan een 6-2 voorsprong regelmatige overwinningen geboekt en bleek alleen Kees Koning te sterk voor zowel René van de Velde als voor Wouter van der Mark. De enige die Koning nog van een hattrick kon afhouden was Raymond van Putten. Na een 1-2 achterstand in games pakte van Putten met een ruime 11-4 score de winst in de vierde game. In het slotakkoord bleek Koning echter met minimaal verschil te sterk (9-11). In de afsluitende partij kon Van de Velde bij winst zich mede kopman van de dag noemen. In vier close games  lukte het Van de Velde om tegenstander Paul de Graaf op de knieën te krijgen.

 

Heren derde divisie: Hilversum 5 – Amsterdam’78 1  :                                     9 – 1

Jan Dubelaar 3, Pieter Salentijn 3, Tjarko Bosma 2 en het gewonnen dubbelspel.

Na een prima 2-8 overwinning in de uitwedstrijd was het devies voor het vijfde om thuis ditzelfde resultaat minimaal te behalen. Toen bij binnenkomst van de tegenstanders bleek dat Amsterdam kopman Jeroen Ché niet van de partij was, zou zelfs een maximale score goed mogelijk zijn. Tot aan een 6-0 tussenstand werd er slechts 1 game verloren. In het stroef begonnen dubbel verloor het duo Jan Dubelaar en Tjarko Bosma de openingsgame om vervolgens met duidelijke cijfers de winst te pakken. De uiteindelijke sleutelpartij bleek de wedstrijd tussen Timon Priem en Bosma te zijn. Na een verloren eerste game gaf de matig spelende Bosma in de tweede game een 10-8 voorsprong uit handen. Deze tik kwam Bosma niet meer te boven. Teamgenoot Pieter Salentijn is net als Dubelaar in vorm dit seizoen. Beide mannen verloren tegen Amsterdam geen enkele game, waardoor er aan het eind van de dag een uitstekende 9-1 overwinning op de borden prijkte. Doordat naaste concurrent GTTC Groesbeek een flink pak slaag kreeg thuisspelend tegen FVT (1-9)  zijn de kansen op handhaving flink gestegen en hebben de heren van het vijfde het in eigen hand. Thuis spelend zal over 2 weken de beslissing tegen Groesbeek afgedwongen kunnen worden.

 

Heren derde divisie: Hilversum 6 – SKF 2:                                                         5 – 5

Erwin Knecht 1, Duco Bruns 1 , André Louwen 2  en het gewonnen dubbelspel.

Na de bittere nederlaag van vorige week moest en kon er vandaag iets recht gezet worden. De tegenstander was de koploper en naar alle waarschijnlijkheid aanstaande kampioen SKF 2. Hilversum begon zeer sterk door brutaal een 3-1 voorsprong te nemen, waarbij alleen Duco Bruns verloor van SKF kopman Pim Mostert. De ommekeer in de wedstrijd bleek bij de partij tussen de man in vorm van de laatste weken: Erwin Knecht en Mostert. Na een gewonnen eerste game zag Knecht tegenstander Mostert vaster en vaster worden met als resultaat dat de derde game zelfs met 1-11 werd verloren. En daar waar in de andere Hilversum – SKF wedstrijd een 1-11 nederlaag werkte als een rode lap op een stier lukte het Knecht niet om de partij te kantelen. Inmiddels had André Louwen al wel zijn beide enkelspelen gewonnen en mocht Bruns die al twee nederlagen op zijn naam had staan het bij een 4-3 voorsprong opnemen tegen Remco Nieuwenbroek. In de eerste game was Bruns geheel kansloos en hij leek rijp voor de slachtbank. Een tactische zet middels meer afwisseling bleek de vondst waar Bruns vertrouwen uit kon putten. In de vijfde en beslissende game mocht Bruns op een 10-9 voorsprong de wedstrijd uitserveren. Dat een service met zijn nagel de beslissing bracht voor Bruns bleek een uitzonderlijk geluk. Hij zette hiermee Hilversum op een 5-3 voorsprong en boekte zijn eerste overwinning van het seizoen. Een aangeslagen Knecht verloor vervolgens verrassend dik van Pieter van de Berg, waarna de strijd tussen beide kopmannen Louwen en Mostert gespeeld kon worden. Ook Louwen pakte tegen Mostert de eerste game om vervolgens geen game meer te pakken. Een op papier redelijk goed gelijkspel bleek – aangezien de andere 2 wedstrijden in deze poule ook in 5-5 eindigden – geen veranderingen te brengen in de stand.

 

Dames ere divisie B: Hilversum 1 – Scyedam 1:                                                5 – 1

Tanja Helle 1 uit 1, Elisa Stuveling 1 uit 1 en Marianna Rolinkova 1 uit 2 

De snelste partij van de dag was die tussen de dames van Hilversum en Scyedam. Niet alleen omdat er slechts 6 wedstrijden gespeeld worden in de ere divisie Dames, maar met name omdat Scyedam geen volledig team op de been kon/wilde brengen. Zowel Elisa Stuveling als Tanja Helle mochten dus voor slechts één wedstrijd het Hilversum tenue aantrekken. Beide dames wisten hun wedstrijd wel met 3-0 te winnen waardoor een tevreden gevoel werd overgehouden aan de wedstrijd. Minder goed verging het Marianna Rolinkova. In haar openingspartij werd nog wel met 3-1 van Charell Schoonbrood gewonnen, maar in het slotduel wist Rolinkova een nederlaag niet te voorkomen door met 11-13 in de vijfde game te verliezen van Sandra Meeuwsen. Na 9 nederlagen op rij in deze competitie wist Meeuwsen hiermee haar eerste overwinning binnen te slepen. In de stand is het ongemeen spannend. De strijd om de tweede plaats zal volgende week meer duidelijkheid kunnen gaan geven als concurrent US op bezoek komt. Beide teams hebben na dit weekend een gelijk aantal punten (23). Doordat US een iets lichter programma heeft zal er volgende week gewonnen moeten worden door Hilversum om de kansen voor directe handhaving in eigen hand te houden.