Record aantal Hilversum-teams in najaarscompetitie

Het zal weinigen zijn ontgaan. De tafeltenniscompetitie gaat deze week weer van start. De afdelingsteams komen vanaf maandag al in actie en de landelijke teams spelen zaterdag 17 september de openingswedstrijd van het seizoen. Ook de jeugdteams spelen zaterdag hun eerste wedstrijd.

Business as usual? Toch niet helemaal. Bij de start van het seizoen 2016-2017 zijn enkele opvallende zaken te noteren. Wedstrijdsecretaris Duco Lieste meldt dat Hilversum aankomend seizoen met maar liefst 37 seniorenteams in het strijdperk treedt. Naast 25 teams in de reguliere competitie (waaronder 1 damesteam in de eredivisie) zijn er liefst 12 duoteams die in actie komen. Een spectaculaire stijging van meer dan 100%! Vorig seizoen kwamen nog maar 5 duoteams onder de vlag van Hilversum uit. De duocompetitie wint dus in snel tempo terrein en is hard op weg uit te groeien tot een volwaardige competitie, naast de gewone competitie.

Trots

37 seniorenteams is op zichzelf al een record voor onze vereniging. Nu wil het geval dat ook bij de jeugd een recordaantal van 14 teams aan de competitie deelneemt. Alles bij elkaar gaat Hilversum dus met 51 teams van start! Het vorige record uit 2014 staat op 46 teams.  Nu zegt dat misschien niet alles over de bloei van onze vereniging, maar het is toch een score om trots op te zijn. In een tijd waarin veel tafeltennisclubs het moeilijk hebben en het aantal competitiespelers gestaag terugloopt, weet Hilversum een toename te realiseren. En dan te bedenken dat de gemiddelde teamgrootte al een aantal jaren aan het stijgen is. Waar een team nog niet zo lang geleden bijna uitsluitend uit 3 of 4-personen bestond, staan er vandaag de dag dikwijls  5 of 6 spelers op de teamlijst. De tafeltennissport kent dus steeds meer parttimers, want er zijn ook nog andere zaken buiten tafeltennis die de aandacht vragen. Steeds meer spelers kiezen voor de duocompetitie, omdat ze doordeweeks na een wedstrijd niet te laat thuis willen zijn.

Nieuwe regel

Nog een opmerkelijk feit dat de oplettende tafeltennisser niet zal zijn ontgaan. Vanaf komend seizoen mag een speler tijdens een wedstrijd tussen de rally’s door gecoacht worden, mits dit niet tot vertraging van het spel leidt. In de praktijk gebeurde dat al vaak, en leidde dat niet zelden tot irritaties. Nu is dat dus gewoon toegestaan, net als bij veel andere sporten het geval is.  Gevreesd moet worden dat de nieuwe regel zeker in het begin tot de nodige verwarring zal leiden, maar coaches hoeven dus niet meer stiekem met gebaartjes advies te geven, met de kans door de scheidsrechter te worden weggestuurd.