Prognose senioren teams najaar 2013

En…. Hoe staan de seniorenteams van Hilversum er voor halverwege de competitie? Hier lees je de prognose voor alle 28 seniorenteams én uiteraard worden de belangrijkste kandidaten voor de percentagebeker benoemd.

Een korte terugblik en een – voorzichtige – prognose leveren halverwege de najaarscompetitie dan ook het volgende plaatje op:

 

Eredivisie

Heren 1 – eredivisie
Het debuut in de eredivisie begon veelbelovend met een 1-5 uitzege op Itass DTK en een 3-3 gelijkspel tegen Zwolle. Na deze droomstart volgden er drie nederlagen op rij. Om ook volgend seizoen (2014-2015) de garantie te hebben dat er eredivisie gespeeld kan worden, is een plek bij de eerste zes teams noodzakelijk. Handhaving zodat er in het voorjaar in de Eredivisie poule A gespeeld kan worden  is dan ook de ambitie van coach René Hijne. Tijdens het schrijven van deze prognose (20-okt) wordt duidelijk dat Scylla met 0-6 verslagen is. De 18 behaalde punten uit 6 wedstrijden betekent op dit moment een plaats bij de eerste zes! Omdat de andere teams allemaal één of twee wedstrijden minder gespeeld hebben is dit helaas nog geen enkele garantie. De resterende wedstrijden zijn tegen het relatief makkelijkere Pecos (thuis: za 26-okt), het zeer sterke FVT (thuis: za 02-nov) en het op papier sterkere Smash ’70 (uit: 24-nov).

 

Landelijke teams

Dames 1 – 1e divisie.
De dames ( Elisa, Guusje, Kelly en Marianna) hebben zich met de versterking van Marianna erg goede zaken gedaan en gaan fier aan kop in hun poule. Met 1 wedstrijd meer gespeeld  is de voorsprong op  concurrent  tafeltennis zwolle nu 16 punten. Dit team kan zich gaan voorbereiden op het spelen in de eredivisie.

Heren 2 – 2e divisie
Afgelopen competitie werd dit team op 2 punten na geen kampioen. Met maar liefst 14 punten voorsprong op de achtervolger zal het kampioenschap niet meer in gevaar komen. Het team van Arnoud, Jelle en Wilfred is erg gretig om aankomend seizoen 1e divisie te mogen gaan spelen. Ook  kunnen zij al op zaterdag 2 november de vroegste  najaarskampioen van Hilversum worden.

Heren 3 – 2e divisie
Het team van Hans, Ilan, Lars en Wouter staat op een veilige 4e plaats  (8 punten voorsprong) en zullen ook volgend seizoen weer 2e divisie spelen. Voormalig jeugdspeler Ilan heeft bij zijn debuut laten zien dat hij het hogere niveau aan kan, maar heeft het momenteel lastig zijn onlangs gestarte studie (sportacademie) te combineren met het tafeltennis. Na een matige start groeien Lars, Wouter en Hans in de competitie waarmee zij in de laatste twee wedstrijden de – vermoedelijke – degradanten op flinke achterstand hebben gezet. Het zou goed zijn als dit team erin slaagt om als 3e te eindigen.

Heren 4 – 3e divisie
Ook in de 3e divisie doen de heren (Raymond, René A, René van der V  en Wouter) het uitstekend. De na veel blessureleed teruggekeerde Wouter van der Mark is in zijn poule nog steeds ongeslagen. Ondanks het 8-2 verlies van concurrent HTC staat het team door klinkende overwinningen in de overige wedstrijden 2 punten voor op deze achtervolger. In de thuiswedstrijd tegen HTC (2-nov) zal er waarschijnlijk een heel ander resultaat op het scorebord komen te staan.

 

Afdelingsteams

Team 5  (met Jan, Donald, Robert en Pieter) worden met vlag en wimpel kampioen in de hoofdklasse. Momenteel staan ze maar liefst 12 punten voor op de nummer 2 en is het alleen nog maar de vraag of de kampioensvlag op 8 of 15 november omhoog gehesen kan gaan worden.

Team 6 (met André, Erwin, Danny, Duco en Robert) gaan in de andere hoofdklasse poule aan kop. Ondanks overtuigende uitzeges (2-8) en (3-7) tegen de nrs 2 (Shot) & 3 (SVO) is de voorsprong op deze achtervolgers met 1 en 2 punten minimaal. Vooral geen punten morsen.

Team 7 (met Caspar, Marnix, Martin en Tibout) zijn gepromoveerd uit de 1e klasse en lijken kansloos voor handhaving. De nummer 4 staat 7 punten hoger en ook in de 2e competitiehelft zal het niet makkelijk worden.

Team 8 ( met Bob, Lex, Mathew en Jan K.) staat op een uitstekende 2e plaats. De vermoedelijke kampioen (Rega 2 – 12 punten voorsprong) is al bekend. Ook in de najaarscompetitie zal men zich weer weten te handhaven. Dit op hun leeftijd – met respect – in de 1e klasse ….niet slecht!

De 2e klasse herbergt team 9 (met Alex, Coen, Michiel en Rick) lijkt met 21 punten uit 5 wedstrijden op een schijnbaar veilige 3e plaats te bivakkeren. De nr. 4 – Iduna (21 uit 4) en nr. 5 TTCL (15 uit 3) hebben minder wedstrijden gespeeld en zullen waarschijnlijk dit team op de ranglijst passeren. In de tweede helft van de competitie zal er waarschijnlijk een strijd geleverd moeten worden om niet op plaats 5 te gaan eindigen.

Team 10 (met Niels, Kelly, Dennis en Martijn) staan op een stevige 3e plaats na afgelopen seizoen ervaring te hebben opgedaan in de 1e klasse. Dit seizoen gaat het een stuk beter en is misschien de 2e plaats nog haalbaar.

Team 11 (met Clemens, Hans en Ron – Robert-Jan heeft nog niet gespeeld) staat op de 4e plaats. Dit team gaat op de 3e of 4e plaats eindigen.

De 3e klasse herbergt maar liefst 8 teams te beginnen met team 12  (Carla, Nina en Ab – Ronald heeft nog niet gespeeld). Dit team staat ondanks een 7-3 overwinning op koploper (Barneveld) op de 2e plaats. Met nog een inhaalwedstrijd op het programma kan men binnen enkele weken de koppositie overnemen én zal de strijd om het kampioenschap in deze poule waarschijnlijk pas op de laatste speeldag worden beslecht.

Team 13 ( met  Johan, Marc, Patrick en Michel) staat in de 3e klasse staat op een 3e plaats.
Ondanks een geflatteerde nederlaag tegen de koploper staan ze  slechts 3 puntjes achter op de koploper. Dit team gaat op de 2e plaats eindigen en kan misschien zelfs kampioen worden.

Team 14 (met Ed, George, Han en Jack) gaan op de 3e of 4e plaats eindigen. De onderlinge verschillen zijn klein in deze poule én hier hoeven we geen verassingen te verwachten.

Team 15 (bestaande uit Kees, Jasper, Jessie  en Johan) wisten zich in de voorjaarscompetitie op de laatste speeldag te handhaven. Ook dit seizoen gaat het nog niet zo makkelijk en deelt dit team – na 5 gespeelde wedstrijden – de degradatieplaatsen 5 & 6 met Elan. De nummer 4 op de ranglijst – Almeerspin (4 wedstrijden) –  staat 5 punten voor en de kans op een wonder op de laatste speeldag lijkt daarmee dan ook een stuk kleiner.

Team 16 met Bert, Robert, Paul en Ton, staat op een gedeeld 3e/4e plaats, met slechts één 1 punt voorsprong op degradatienummer 5. Voor dit team wordt het spannend wat de tweede competitiehelft gaat brengen. Een strijd om handhaving zal er geleverd moeten gaan worden.

Team 17 (met Bert, Wout, Leander en Oscar)  staat dit team op een veilige 4e plaats. Een goede prestatie van dit team – waarbij 3e klasse debutanten/promovendi Oscar en Leander (92%) uitstekend staan te spelen. De wisselende individuele speelstijlen maken dit team voor de tegenstander lastig te bespelen. Wanneer dit niveau ook in de 2e competitiehelft kan worden vastgehouden is misschien zelfs een 3e plaats haalbaar.

Team 18 (met Guido, Jan, Jos, Sonja en Wietse) staat op een 5e plaats. Wietse: “We hebben te weinig punten gepakt tegen Shot en Elan, mijn verwachting is dat we in de tweede competitiehelft meer punten pakken”. Voor handhaving is dit zeker nodig: na vijf gespeelde wedstrijden dient er een achterstand van 6 punten is de *veiligere*  nummer 4 positie te worden ingelopen.

In de 4e klasse spelen er in de najaarscompetitie slechts 2 teams (voorjaar: 5). Een levendige klasse waar elk seizoen wel teams promoveren en/of degraderen. Team 19 (met Eric, Frank, Peter én Fred) speelt echter al jaren 4e (én soms 3e) klasse. Dit seizoen hebben ze het wat lastiger – mogelijk een erg zware poule? –  én staan ze op teleurstellende 5e plaats. Degradatie lijkt – met 8 punten achterstand op de nr. 4 – lastig te voorkomen.

Team 20 (met Yvonne, Beppie én Coen) gaat het dit seizoen niet redden in deze sterke poule. Met 11 punten achterstand op de nr. 4 lijkt aan degradatie ook voor dit 4e klasse team degradatie helaas niet te ontkomen.

In de 5e klasse bevindt zicht allereerst Team 21 (bestaande uit Arnold, Harmen, Ernst en Pieter). Zij zijn koploper in hun poule en hard op weg terug naar de 4e klasse. De voorsprong op de nummers 2/3/4 is minimaal. Echter dit team zal deze voorsprong niet meer uit handen geven en aankomend seizoen weer terugkeren in de 4e klasse.

Team 22 is met  Ad, Eleanor, Mariëlle én Fred F is weer terug in de 5e klasse. Het team staat ondanks enkele tegenslagen op een 4e plaats: met 3 punten voorsprong op de nummer 6 en slechts 6 punten achterstand op de koploper ligt alles in deze poule nog open.

Team 23 (Duco, Giliam, Jeroen en Yury) staat aan kop in hun poule. Dit nieuw gevormde team doet het uitstekend in hun – relatief wat makkelijkere – poule in de 5e klasse. Voormalig Quick’32 (jeugd)speler Yury  heeft na 12,5 jaar het tafeltennis weer opgepakt, is nog steeds ongeslagen en blijkt het nog niet verleerd. Door een 7-3 overwinning op concurrent én achtervolger ZTTV is een gat geslagen van 4 punten. Ook dit team laat weinig punten liggen én inmiddels bedraagt de voorsprong nog 3 punten. Geen punten laten liggen dus.

Team 24 (Chris, Jan en Simon – Jurgen heeft nog niet gespeeld) staat op een gedeeld 4e/5e  plaats. De nummers 1 (VTV) en 2 (Woerden) zijn al bekend: Twee 4e klasse-degradanten die met individueel sterkere spelers die duidelijk boven de overige teams uitstijgen. Het team gaat zich richten op de 3e plaats; belangrijk dat dit team De Vaart en Shot onder zich houdt om handhaving te garanderen. Inmiddels is (jeugd)speler Jurgen aan dit team toegevoegd als 4e man. Door wat tegenslag (personele problemen/blessure/ziekte) in de eerste wedstrijden was de start wat minder voorspoedig: in de 2e competitiehelft hoopt dit team fors meer punten scoren!

In de 6e klasse staat Team 25 (Anita, Hans, Jan S., Jan V. en Kurt op een 2e plaats. Koploper ZTTV (8-2 verlies in uitwedstrijd) staat 6 punten voor. Met slechts 4 resterende wedstrijden (poule met 5 teams) wordt dit verschil lastig te overbruggen. De terugkeer naar de 5e klasse zal dus nog even op zich laten wachten.

Team 26 (met Toni, Erik, Janneke, Marius en Yvette) kunnen een stuk beter dan de huidige stand – 5e plaats – op de ranglijst doet vermoeden. Op goede dagen hoeft dit team voor geen enkel ander team in de poule onder te doen. Met voldoende training, inzet én geconcentreerd spel zijn de nummers 3 en 4 nog wel te achterhalen. Onze optimistische prognose is dan ook: 3e plaats.

En tot slot de dames van team 27 (Jean, Coby en  Manja). Dit seizoen presteren ze beter dan afgelopen competitie. Dit seizoen kunnen ze waarschijnlijk gaan eindigen op de 3e plaats.

Samenvattende prognose:
8 Teams staan op promoveren (n.b. enkele teams hebben nog zeker kansen)
6 Teams die op een degradatieplaats staan.

Kandidaten voor de percentagebeker

Binnen onze vereniging wordt er aan eind van de voor- en najaarscompetitie een wisseltrofee “percentagebeker” uitgereikt. Dit wordt de persoon die – in de seniorencompetitie – het meeste aantal wedstrijden wint, waarbij minstens de helft van de competitiewedstrijden gespeeld dienen te zijn. In de voorjaarscompetitie won Duco Lieste de percentagebeker.

Halverwege de najaarscompetitie zijn er nog een groot aantal kandidaten. De meest serieuze kandidaten – met minimaal 3 wedstrijden gespeeld – zien jullie in onderstaande ranglijst.

1. Wouter van der Mark
Carla van der Hulst
Yury Reijersen
Jan Dubelaar

André Louwen

100%

12/12

9/9

2. Guusje Hendriks 94% 17/18
3. Jelle Goossens
Marianna Rolikova
93% 14/15
4. Donald Hessing
Leander Korver
Duco Lieste
92% 11/12

Op dit moment zijn er maar liefst 4 `onverslaanbare` spelers. Kunnen zij dit ook de rest van het seizoen vasthouden? Ook in de najaarscompetitie zal Guusje Hendriks weer één van de belangrijkste uitdagers blijven; dit seizoen vergezeld door haar teamgenote Marianna. Ook Leander – in het voorjaar gepromoveerd – staat een klasse hoger uitstekend te spelen.

geschreven door Duco Lieste namens het Wedstrijdsecretariaat.