Oekraïense kinderen krijgen tafeltennistraining bij Hilversum

Ze heten Vladyslava, Bohdan, Alice en Miron. Vier Oekraïense kinderen, met hun moeders op de vlucht voor het oorlogsgeweld in hun thuisland, tafeltennissen sinds kort bij TTV Hilversum. Drie weken geleden kwamen ze via Polen en Duitsland naar Nederland en hebben in Hilversum tijdelijk onderdak gekregen. De 12-jarige Vladyslava (links op de foto boven) en haar één jaar oudere broer Bohdan komen uit de zwaar belegerde stad Kharkiv in het oosten van Oekraïne. De andere twee uit de regio Kiev. Vladyslava tafeltenniste al in haar geboorteland en vond snel aansluiting bij de trainingsgroep van Djermo Roest. Ze heeft zelfs al een clubshirt aan. De andere drie maken voor het eerst kennis
met de tafeltennissport en hebben het bij TTV Hilversum reuze naar de zin. Ze vinden in de tafeltenniszaal de broodnodige ontspanning.

Terwijl de kinderen aan het spelen zijn, houdt moeder Anna telefonisch contact met het thuisfront en volgt de ontwikkelingen op de voet. Een terugkeer zit er voorlopig niet in, beseft ze. Het is nu zaak dat de kinderen zo snel mogelijk Engels en Nederlands gaan leren. Ze krijgen sinds kort les van Oekraïense leerkrachten op ISK Het Gooi in
Laren. Anna hoopt dat de vier binnenkort terecht kunnen op de Internationale School in Hilversum om Engels te leren. Ze hoopt zelf een contract te krijgen voor het geven voor Engelse les. Intussen maakt trainer Pieter Salentijn met handen en voeten duidelijk welke oefening gespeeld moet worden. Hij heeft waardering voor de manier waarop de TTV Hilversum-jeugdleden hun Oekraïense leeftijdsgenoten helpen bij de uitvoering.

Wellicht komen er binnenkort nog meer kinderen kennismaken. Het bestuur heeft aangegeven dat de Oekraïeners voorlopig gratis mogen meetrainen en geen contributie hoeven te betalen.

 

Trainer Pieter Salentijn met de Nederlands/Oekraïense trainingsgroep.