Marianna Rolikova Nederlands Kampioen bij de B-licenties

Op zondag 24 januari werden de Nederlandse Kampioenschappen voor spelers met een B-licentie gehouden en traditioneel werd het toernooi gehouden in Panningen.

De als tweede geplaatste Marianna moest het in haar poule o.a. opnemen tegen de sterke Sharon Janssen van Librae Fürst Heerlen, ook eredivisie, en Danielle Maas, speelster van Scyedam, een topteam in de eerste divisie. Met het verlies van slechts één game (tegen Sharon) voegde ook Marianna zich bij de laatste 16. Daar wachtte haar de Scylla verdedigster Marie Depuydt, iemand die al jaren loert op een A-licentie maar voor een echte verdedigster teveel fouten maakt in het ‘kleine’ werk. Marianne hield goed de bal op tafel, viel gedoseerd aan en gaf Marie nauwelijks kans om zelf te komen. Na drie lange games schaarde Marianna zich bij de laatste acht. Daarin moest zij het opnemen tegen de  zeer jeugdige (14 jaar) Karlijn van Lierop die in haar poule verrassend de runner-up van vorig jaar Simone Broersen naar de tweede plaats had verwezen. Hoewel uitermate talentvol had Karlijn grote moeite met het blokspel met de noppen van Marianna, waardoor de laatste slechts één game hoefde af te staan. De halve finale met Sophie Lucardie beloofde op voorhand een spannende te worden, gelukkig viel dat mee. Marianna liet in die wedstrijd zien dat zij terecht als tweede was ingeschaald op deze NK en gaf Sophie geen kans om haar spel te spelen. Een pittige finale tegen Rachel wachtte toen, want niet alleen in de competitie bleek Rachel te sterk voor Marianna en ook bij de masters moest Marianna haar feliciteren. Marianna speelde echter met een ander tactisch plan en verraste Rachel hier duidelijk mee. Goed schuivend en blokkend met de lastige korte noppen op haar backhand wist Marianna het spelbeeld naar haar hand te zetten. Toen, na een verloren tweede game, ook de forehand adequaat werd ingezet, werd Rachel steeds moedelozer en kon Marianna zich laten huldigen. Hiermee behaalde zij tevens een A-licentie en is Hilversum met twee speelsters (ook Lisette van Es heeft een A-licentie) vertegenwoordigd op de Nederlandse Kampioenschappen op 19 maart in Zwolle.

Heleen Hop, die als invaller mee mocht spelen, trof in haar vijfkamp naast de altijd lastige en geplaatste Annewyke Appels  ook de hardhitter Renate Guitjens. Misschien omdat Heleen zich nauwelijks voorbereid had op het toernooi, maar ze speelde top en rolde de poule zonder gameverlies door. Bij de laatste 16 aangekomen moest zij het opnemen tegen Kelly van Zon, wereld- en Olympisch kampioen para-tafeltennis. Heleen liet zich hierdoor niet imponeren en ogenschijnlijk achteloos werd ook deze horde genomen. In de kwartfinale wachtte een andere oude bekende, de jeugdige SKF speelster Felicia Faas. Deze partij verliep iets moeizamer, maar ook hier sleepte Heleen de partij binnen. Het eindstation kwam in de halve finale tegen Rachel Gerarts die ook in de competitie een onneembare horde bleek. Omdat Heleen niet kon dubbelen moest zij geruime tijd aan de kant zitten, terwijl Rachel wel in beweging bleef. Dat doet niets af aan de zege van Rachel, maar Heleen kon niet het niveau halen wat zij in de eerdere wedstrijden wel toonde. Toch een bijzonder mooie prestatie van Heleen, die trots mag zijn op haar ‘bronzen’ medaille.