Johans column over de Fietspuzzeltocht

Het gaat er dan toch nog van komen, de Fietspuzzeltocht jubileumuitgave 2020 komt eraan. Het evenement zorgt elk jaar voor reuring. Barman Johan Verstege blikt, op de bekende onnavolgbare wijze, alvast vooruit in  onderstaande column.   

En Sarah Zagt doet niet mee, hoe zo jubel uitgave? Bel-mevrouwtje den B. doet ook niet meer mee, denk dat ik die er persoonlijk uitgeschreven heb. Maar de leeftijd begint ook zijn tol te eisen natuurlijk. Helaas krijgen de overgebleven oude moedertjes nu versterking van menig jongensdroom: Tali Cohen. In het dagelijks leven het brein van de Nederlandse Spoorwegen. Tali-Talie-Talies-Miss Thalys, ik weet zeker dat wanneer de NS haar als centerfold in het spoorboekje plaatst, een hoop meer mannen de trein zouden pakken. Nu maar hopen dat er 23 augustus al wat blad op de fietspaden ligt, dan raken de dames dankzij Tali wellicht toch nog van het podiumpadje af.

Team Bredenbeek was wederom te laat voor de inschrijving, vol is vol en dat geldt ook voor deze anarchisten. Maar gelukkig heeft Eus ze als eerste genoteerd voor de nu al hilarische tocht van 2021. Ook Sarah Zagt doet niet mee deze keer, maar dat had ik geloof ik al vermeld.

Wie zich wel weer ingeschreven heeft, is team Duikersloot, dubbel notabene, niet dat we op die Marcel zitten te wachten, maar zeker wanneer we weer door een of andere biblebelt fietsen, is zijn mede-reisgezelschap wel een welkome verfraaiing van het landschap.

Over biblebelt gesproken, ook Arnoud Meijer is er weer bij, zal die z’n regenboogtrui aan hebben?  Hij is ooit mee gaan doen op verzoek van Janneke en Toni, die er zonder hem geen flikker aan vonden. Meefietsen mag, maar hij mag van de organisatie geen aanwijzingen geven, het is geen maandagavond tocht.

Maar ook Janneke en Toni doen dit jaar niet mee. Waarschijnlijk omdat ze nooit echt hoge ogen gooien. Toch blijven ze wel al jaren tafeltennissen terwijl ze ook nooit in de prijzen zijn gevallen.

Met een biertje in de hand fiets ik door het ganse land, onder dit motto zal onze salonsocialist André Louwen, ongetwijfeld Arjen Hoogeveen weer het zware werk laten doen. 

Het team van de FC Utrecht supporters Gilles/Ruben/Angelo en Guus Geluk doet ook weer mee, dan zal het niet zo’n hele moeilijke puzzeltocht worden, want meestal als het ingewikkeld dreigt te worden slaan zij een jaartje over.

En dan het barteam, wij moeten het helaas zonder onze mediator, inspirator en meesterbrein Sanne doen. Sommigen in de tafeltenniswereld wisten het al, Sanne heeft geneukt. En wel met een hele sympathieke lul, Vince, een Italiaanse Brabander. Natuurlijk wensen wij hen alle geluk, maar vanwege de jubileum fietstocht had die brabo zijn zaad beter nog een keertje in de pizzaoven kunnen lozen.

Sanne, d’r babybuik is trouwens wel op één van de posten te bewonderen, want zoals Eus altijd gezegd heeft, die Sanne blijft nog lang bij ons. Ook de andere hersenhelft van het barteam is in blijde verwachting, nee niet Frans, ik zei hersenhelft, Sarina dus. Vooralsnog deed ze wel mee, scoorden we in ieder geval nog redelijk met de foto’s. Het barteam werd aangevuld met Hugo, ja die Hugo. Ik zei nog, waarom vragen we Sarah niet? Tali was ook een optie geweest, maar die ging al mantelzorgen bij de overgebleven moedertjes, de moeder van, mocht ook niet bij Frans.

Dus nee, het werd Hugo, Frans wilde er blijkbaar een soort familietoernooi van maken. Met de deelname van Hugo zou het barteam wel een geduchte tegenstander van team Jansen/Visser zijn geworden, voor wat betreft de poedelprijs. Maar wat denk je? Vlak voor de start bedenkt Sarina dat ze toch te zwanger is om te fietsen en Hugo kondigt aan liever met z’n vriendinnetje naar Frankrijk te gaan, dan een dagje met z’n vader op de pedalen te staan. Nu, wie Frans kent snapt dat wel, en wie Hugo z’n vriendin kent snapt het nog beter. Barteam in de problemen.

De crisis is inmiddels opgelost. We hebben een al jaren voortslepende taal- en muzikale strijdbijl, denk tijdelijk, kunnen begraven. En de twee taalpuriteinen Caspar en Marnix toe kunnen voegen aan ons team.

Qua schoonheid hebben we dus een behoorlijke ader gelaten. Of het qua intellect wat op gaat leveren, horen we bij de prijsuitreiking. Voor de zwangere dames hoop ik van niet, want dan zal blijken dat niet Frans en ik, maar zij altijd de zwakste schakel zijn geweest. Hetgeen wij altijd al in de gaten hadden. Denk wel dat we wederom een hoop lol gaan hebben.

Wie er geen lol meer in heeft is Zatte Aap, ook hij laat het dit jaar afweten, zonder lekkere wijven met vier malloten te gaan fietsen heeft ie geen trek in, zegt ie. Volgens mij heeft ie gewoon de pest in, dat Sarah Zagt niet meedoet (hij kent Tali niet), blijkbaar gaat niet alleen een hond op zijn baas lijken, of toch een vorm van na-apen. Bovendien loopt ie al een jaar te beweren dat ie geen vlooienspray hoeft omdat het krabben komt door die K.. rupsen van die klote fietstocht van Eus.

Ik zie dat er behoorlijk wat jeugd aan de tocht deelneemt. Ik weet niet of dat wel zo’n verstandige beslissing van de organisatie is geweest in deze rare tijden. De beide heren hebben toch al ietwat beladen namen. Zonder Hans nou de Zwarte Piet toe te willen spelen, de naam Den Blanken en het slavernijverleden, de link is snel gelegd. En ook de naam Von Staffhorst roept nou niet de mooiste beelden uit de wereldgeschiedenis naar boven. En dan minderjarige pupillen bloot te stellen aan de barre omstandigheden van een fietspuzzeltocht onder leiding van een snoeihard juryregime. Ik vind het vragen om turnproblemen, een virusje loert overal en in ieder geval is het voer voor een column.

Familie Koudijs/Knegt, die kleine Sonja, dit jaar voor het eerst zonder zijwieltjes, grote meid hoor.

Team Haring, tuurlijk waarom zal die thuisblijven, eerste prijs al in de pocket. Snap niet dat Von Staf., ik bedoel Eus de prijs niet van tevoren vast opstuurt. Scheelt een hoop gedoe bij de prijsuitreiking en voor de gezelligheid hoef je ze er toch ook niet bij te hebben.

Van Putten/ van der Velde. Deze heren hebben met goedvinden van de leiding(!), de internationaal gezochte klompendief Lars A. weer aan hun team toegevoegd. Vorig jaar hadden zij gezelschap van Hella, u weet wel de moeder van, die toen keihard uit het team van Bosma geschopt was. Bosmaatjes doen trouwens ook weer mee, daar zullen we dus weer veel van horen). Maar blijkbaar vond meneer Salentijn het toch niet zo’n veilig idee om zijn charmante vrouwtje nog een keer met deze twee randfiguren rond te laten fietsen. Ongelooflijk dat deze Lars A. niet levenslang geschorst is. Maar het feit dat Selina (die ik overigens nog een reserveplek in het barteam aangeboden heb) ook weer van de partij is, zal bij Eus wel de doorslag gegeven hebben. Daar ex-voorzitter van Putten dit jaar het verslag gaat schrijven, maak ik er verder geen woorden meer aan vuil, krijg alleen maar modder terug. Van Putten kennende zal het verslag ongeveer gelijk met de inschrijfformulieren 2021 beschikbaar zijn. Ik hoop wel dat hij een beetje gezellig verslag schrijft en niet met zijn zo bekende sarcastische cynische ondertoon. Eén tip, van Putten, mocht je onderweg aantekeningen voor je verslag willen maken, doe het dan wel met watervaste inkt, ook al zegt Eus nog zo: GEEN BOMMETJE!

Rest mij de families Roest en Mol, namens de wel gezellige bbq-ers smakelijk eten te wensen en iedereen een mooie virusvrije fietspuzzeldag.

De barbecue wordt, door het wegvallen van de vertrouwde slager, in eigen beheer gedaan, dus  houdt niet alleen rekening met 1,5 meter afstand, maar ook met een wachttijd van 1,5 uur. Geen nood, de bar is open.

Toch jammer hè, geen Sarah ……..zonde.

Johans prognose

En omdat Eus denkt, dat werkende mensen, net als hij in zijn werkzame leven, toch weinig uitvoeren; durft hij nog om een prognose te vragen ook, maar ja weigeren geeft waarschijnlijk weer strafpunten, dus bij deze.

Het belooft een spannende strijd te worden tussen de jeugd van team 9 en de buitenstaanders team 8 en natuurlijk meneer Haring, voor wat betreft plek 1,2 en 3. Maar vlak dat kleine strebertje van Duikersloot ook niet uit, zij wint menig autopuzzeltocht. Team 1 gaat dus zeker bij de eerste 4 horen. De grootste streber van de club komt niet verder dan plek 5, team 17 dus. Uit angst voor de trainer zal de jeugd van team 10 er alles aan doen om in de top 10 te komen, dus reken op plek 6. Helaas zullen de ouwe gebakkies door de  input van Miss Thalys ook weer de top 10 bereiken, plek 7 voor team 13 dus. Met geld kun je alles kopen, zeker bij Eus en dus ook een top 10 plek, maar het moet niet te veel opvallen, de witte borden van team 5 (Van Putten en consorten) dus op 8. Het linkse bolwerk van team 7 zal, dankzij het gezwoeg van Hoogeveen ook de top 10 bereiken, plekje 9 dus. En zoals gezegd Sonja geheel in evenwicht, het team van die kleine schuift een plekje op, 11 wordt 10.

Maar het Barteam in nieuwe samenstelling versterkt met 2 geroutineerde barhangers?

Niets staat nog vast, er kan nog van alles gebeuren!!!