Hoe gaat het met…? Franek Bober: ‘Aanschaf tafeltennistafel was de beste investering van het jaar’

Franek Bober woont en werkt al meer dan tien jaar in Nederland. Zijn vrouw en zoon wonen in Polen en die bezoekt hij zoveel mogelijk. Hij is een heel enthousiaste speler die er vaak is en dan maar met moeite kan stoppen. 

Leeftijd: 60 jaar

Beroep: Filiaalmanager van bouwbedrijf 

Competitieklasse: 1e klasse

Tafeltennist al: 44 jaar, 30 jaar op amateurniveau in Polen en 14 jaar in Hilversum op professioneel niveau (- ha,ha)

 – Wat heb je het meest gemist de afgelopen tijd? 

,,Tafeltennissen en gezellig met elkaar kletsen aan de bar”

 – Waar krijg je energie van in coronatijd?

 ,,Van hopen dat het (Covid) snel voorbij zal gaan.”

 – Welke nieuwe hobby’s / bezigheden heb je ontdekt in de coronaperiode?

,,Geen nieuwe hobby’s maar doorgegaan met schaken, dart, Netflix”

 – Waar heb je je het meest aan geërgerd de afgelopen tijd?

,,Enkele corona-beperkingen die zeer inconsistent zijn, evenals het onverantwoordelijke gedrag van sommige mensen met betrekking tot Covid19.  Ik denk dat dit niet alleen in Polen of Nederland gebeurt, maar ook in andere landen.”

 – Wat doe je om je conditie op peil te houden? 

,,Op dit punt moet ik me schamen. Ik speel ‘actief’ schaak, waarbij je tijdens een schaakwedstrijd maximaal 10 minuten bedenktijd hebt, maar dat is niet genoeg. Bij darts hebben heel veel toppers een behoorlijke buik. Ik ben nog geen kampioen, maar ik heb al een aardig buikje!” 

,,Ik prijs mezelf gelukkig dat ik al in de eerste weken van de Coronavirus-periode, toen ik in Polen was, besloot om een professionele tafeltennistafel te kopen. Ik zette hem in mijn huis in aanbouw en speelde zoveel mogelijk met mijn zoon Rafael. Achteraf gezien kan ik zeggen dat de aanschaf van deze tafel mijn beste investering van het jaar was.”

 – Waar mogen ze jou ’s nachts voor wakker maken? 

,,In feite ga ik, als ik ’s nachts niet kan slapen, meestal films kijken of op internet surfen.”

 – Als er weer binnen getafeltennist kan worden, haal je dan direct weer je batje tevoorschijn? Of kijk je voorlopig de kat uit de boom? 

,,Ik twijfel dan geen moment. Ik zal er al van tevoren zijn met mijn batje.”

 – Wanneer verwacht je dat het Tafeltenniscentrum weer open gaat en wanneer denk je dat de eerste biertjes weer getapt worden? 

,,Een jaar geleden dacht ik dat het tegen de zomer voorbij zou zijn. Nu moet je het niet overdrijven met optimisme. Juni lijkt me nu reëel. Ik ben dan hopelijk twee keer  gevaccineerd. Ik denk dat dit geldt voor de meeste leden van de club.”

 – Hoe ziet jouw zomer eruit? 

,,Ik hoop dat mijn vrouw en ik op vakantie kunnen naar warme landen, deze zomer.”

 – Je hebt de afgelopen jaren wel wat getobd met een pijnlijke arm. Wat dat betreft kwam Covid als geroepen want niet-spelen toen de zaal nog open was, was voor jou geen optie. Heb je er nu nog last van en doe je er oefeningen voor? 

,,Een duidelijke verbetering is er in dit opzicht. Het probleem in de nabije toekomst kan een te snelle en volledige hervatting van de training zijn.” 

– We horen je wel eens roepen tijdens een wedstrijd. In het Pools, neem ik aan. Ik versta daar niets van maar ben wel nieuwsgierig wat je roept. Kun je uitleggen/vertalen wat je dan roept? 

,,Het is heel goed dat je het niet begrijpt! Ik kan je alleen maar verzekeren dat er ‘opmerkingen’ zijn en alleen maar grieven tegen mijzelf. En dat uitgedrukt in nadrukkelijke, luide en obscene woorden. Ik heb vaak geprobeerd het onder controle te krijgen, maar met weinig succes. Misschien zou het in mijn geval werken als er een regel werd ingevoerd dat er extra punten zouden worden toegekend voor het beheersen van emoties!” 

– Je hebt een zoon die je wel eens meenam naar de club. Een paar jaar geleden was hij al geweldig goed. Speelt hij nog en win je dan nog van hem? 

,,Sindsdien is hij niet veel beter gaan spelen, want studeren is nu eerste prioriteit voor hem. In de herfst liep hij een ernstige knieblessure op met voetbal. Zijn knie zal waarschijnlijk nooit meer volledig functioneel zijn. Dat is heel jammer, want hij heeft een echte atletenziel. Momenteel is 60% van de knie functioneel, maar er is nog steeds een risico dat de blessure terugkeert.” 

,,Ik wil iedereen bedanken die de moeite heeft genomen om mijn antwoorden op de vragen te lezen. Ik hoop dat er tenminste een paar zullen zijn! Ik waardeer trouwens echt van dit initiatief van deze rubriek.” 

Franek speelt met zoon Rafaël in het huis in aanbouw.