Hoe gaat het met… Erik Brakkee? ,,Ik heb dierbare personen zien overlijden.”

Naam: Erik Brakkee (op de foto met zoon Olaf)

Leeftijd: 69

Voormalig beroep: Postbode

Tafeltennist al  60 jaar.

Wat geeft je positieve energie in coronatijd?

,,Ik krijg positieve energie door te vertoeven in de buitenlucht. Goed voor lijf en geest.”

– Wat heb je het meest gemist de afgelopen tijd?

,,Wat ik het meest heb gemist zijn de sociale contacten. Het niet naar de club kunnen gaan en mijn kaartavond moeten missen. Het zijn de gesprekken die je mist, het contact, het napraten.”

– Welke nieuwe hobby’s / bezigheden heb je ontdekt in de coronaperiode?

,,Ik heb geen nieuwe hobby’s ontwikkeld en qua bezigheden was ik al wel een wandelaar, dat heb ik uitgebreid. We wandelen veel samen en we zijn niet de enige dus veel sociale contacten op de heide.”

– Wat is je vervelendste ervaring van de afgelopen tijd?

,,In deze coronaperiode heb ik in mijn directe omgeving dierbare mensen zien overlijden en niet aan corona. Het zet je aan het denken over je eigen

kwetsbaarheid. En juist omdat je minder afleiding hebt, laat je die gedachten

meer toe.”

– Wat doe je aan je conditie op peil te houden?

,,Er is niet veel keus natuurlijk. Een hometrainer zou helpen, maar die heb ik niet. Dus veel naar buiten fietsen en wandelen.”

– Omdat je zo’n lange tijd postbesteller bent geweest, ken je heel veel mensen in Hilversum. En je komt nog steeds veel bekenden tegen. Kun je een of twee personen noemen, die je bijzonder vindt?

,,Ik heb wel een bijzonder contact overgehouden. Deze man is vrij jong weduwe geworden, een sociale persoonlijkheid en begaan met zijn buurt. Hij zorgde voor de mensen die zijn straat doorkruisten. Het maakte niet uit welk beroep je uitoefende.

Hij zorgde bijvoorbeeld bij hoge temperatuur voor frisdrank. Dat zette hij dan op een dienblad op het muurtje en kwam dan ook gezellig een babbeltje maken.

En ‘s winters als het koud was, even gezellig een bakkie doen. Zo sneed het mes aan twee kanten. Sinds ik gepensioneerd ben, komt hij ieder jaar persoonlijk een nieuwjaarskaart brengen en een praatje maken.

Alleen dit jaar moest hij het wegens corona aan de voordeur afgeven, maar zodra het weer mogelijk is bel ik hem voor koffie en gebak.

– Als er weer binnen weer getafeltennist kan worden, haal je dan direct weer je batje tevoorschijn? Of kijk je voorlopig de kat uit de boom?

,,Die kat blijft maar lekker zitten. Ik kan niet wachten en spring op de fiets.”

-Je bent tegenwoordig ook coach van het eerste jeugdteam. Hoe bevalt dat?

,,Ik coach nu een aantal jaren. Ik vind het leuk om te doen. Het doet me goed.

Ik probeer mijn kennis over te brengen. Volgens mij gaat me dat goed af.

Het vergt wel een bepaalde tactiek om ze te coachen zowel tactisch als mentaal

De leeftijd van de kinderen speelt natuurlijk ook een rol. Ieder kind heeft zijn eigen speelsysteem en tel daar ook de leeftijd eens bij op. Het geeft me een voldaan gevoel ook omdat de resultaten daar naar zijn.”

Wat zijn de dingen waar je je het meest naar uitkijkt dit jaar?

,,Vooral onbevangen ergens naar toe kunnen gaan. Doen wat in je opkomt. Dat kunnen natuurlijk verschillende dingen zijn zoals naar het filmtheater, naar een restaurant, zomaar bij iemand op bezoek, noem maar op, En oh ja naar de kapper alhoewel mijn dochter dat niet ziet zitten.

Zij is weg van mijn grijze krullen…..”