Heleen Hop Nederlands kampioen dames C

De 14-jarige Heleen Hop is zaterdag 25 januari in het Limburgse Panningen kampioen geworden bij de Nederlandse kampioenschappen voor dames met een C-licentie. Alleen in de poule, een vijfkamp waarvan de eerste twee doorgingen naar de afvalronden, moest Heleen een keer een tegenstander feliciteren. Maar Heleen versloeg de in haar poule als nummer 1 en 2 geplaatste spelers, Rian Nijdam (De Salamanders) met 3-1 en Monique Kuijpers (Kluis) met 3-0 en eindigde daardoor overtuigend als eerste in haar poule.

In de achtste finale trof Heleen een lastige lange noppenspeelster, een speltype dat Heleen niet goed ligt. Maar na twee lastige games die Heleen allebei boven de 10 won was het pleit beslecht. In de kwartfinale trof Heleen de haar wel bekende Nena Zantman. Na twee zeer overtuigende games werd het in de derde game nog even spannend, toen Heleen een 8-4-voorsprog prijsgaf, maar ook deze game sloot Heleen uiteindelijk in de verlenging winnend af. 

In de halve finale trof Heleen Marjolein Gertenbach, die geen verweer had tegen Heleens snelle en vaste spel: 3-0. In de finale was Lucette Meijer van LUTO de opponent. De ervaren Meijer probeerde van alles om Heleen te ontregelen, maar kwam niet verder dan winst in één game, waarna Heleen zich Nederlands kampioen mocht noemen. Januari werd daarmee een ongekend succesvolle maand voor de jeugdige Hilversum-speelster, die eerder al afdelingskampioen van Midden werd bij de meisjes en bij de dames.

Door het winnen van de Nederlandse titel in de C-klasse heeft Heleen haar B-licentie gehaald en mocht ze de volgende dag ook aan de NK-B meedoen. Ze liet zien dat dat zeker niet onterecht was, want in haar poule, een zeskamp, eindigde ze als derde. Als ze haar partij tegen Simone Broersen van HTC had gewonnen, waarin ze met 2-0 en 8-5 voorkwam, maar uiteindelijk met 12-10, 11-9 en 11-8 drie games op rij verloor, dan had ze zelfde afvalrondes gehaald.

Ook de Hilversum-spelers Wilfred Schipper en Marianna Rolikova vielen bij de NK in Panningen in de prijzen.  In de finale van het dubbelspel van de B-klasse dames was Marianna Rolikova (Hilversum) met Angelique Gertenbach (HTC) te sterk voor het duo Melanie Bierdrager/Marieke van der Kamp (Dozy den Helder/VTV).

Junior Wilfred Schipper, die binnenkort 18 wordt, veroverde met Bas Hergelink (DTK’70) de tweede plaats in het dubbelspel in de B-klasse.  In het enkelspel bij de heren B haalden zowel Tycho Dekkers, Jelle Goossens als Wilfred Schipper knap de afvalronden. Gelet op de plaatsing van Tycho als eerste en Jelle als derde mocht dat misschien verwacht worden, maar het deelnemersveld was zo sterk dat dat zeker niet zonder slag of stoot ging Wilfred verloor met het kleinst mogelijke verschil in de vijfde game van de jongste deelnemer van het veld, Roel Bogie.  Een ronde later, in de achtste finales, sneuvelde Tycho tegen Jochem de Hoop. Jelle haalde de kwartfinale, maar werd daarin afgetroefd door een ander jeugdig talent, Stellan Smid.