Ex-Hilversum lid Yvette Moerdijk (35) overleden

Yvette Moerdijk was van eind 2012 tot voorjaar 2016 de enige rolstoeltafeltennisster bij TTV Hilversum. Ze speelde mee in de reguliere competitie en dwong met haar enthousiasme en wilskracht respect af, zowel bij haar teamgenoten als bij haar tegenstanders. Op 8 oktober overleed ze, 35 jaar oud, na een ziekenhuisopname aan de gevolgen van corona.   

Yvette zag, ondanks haar broze gezondheid, het leven van de positieve kant. Ze was in 2015 prominent aanwezig op het Verenigingscongres van de NTTB. Daar, in Zwolle, hield ze een gloedvol pleidooi om meer rolstoeltafeltennissers in clubverband hun sport te laten beoefenen en hen zo de kans te bieden hun niveau te verbeteren. Tafeltennis is bij uitstek geschikt voor aangepast sporten, vond Yvette. Ze vertelde over haar ervaringen als competitiespeelster bij Hilversum. ,,Voor tegenstanders is het even wennen om te spelen tegen iemand die in een rolstoel zit. Maar als ze er eenmaal aan gewend zijn, krijg ik veel positieve reacties van tegenstanders.”

Yvette vertelde ook dat ze ervaren heeft dat niet elke vereniging ervoor open staat om mensen met een beperking te laten sporten. Bij een vereniging waar ze extra wilde gaan trainen om het spelletje beter onder de knie te krijgen, werd haar het lidmaatschap geweigerd, omdat ze als rolstoeltafeltennisser ‘geen meerwaarde’ zou hebben. ,,Van zo’n reactie ben ik behoorlijk geschrokken”, vertelde Yvette.

Ondanks haar kwetsbare gezondheid lukte het haar in relatief korte tijd haar niveau te verbeteren. Ambitieus als ze was, wist ze door te dringen tot de voorselectie voor de Paralympics. Maar al snel moest Yvette de inspanningen bekopen. Ze kreeg een ernstige vorm van astma en zag zich tot haar grote verdriet genoodzaakt te stoppen met de trainingen op Papendal. Haar lichaam raakte verzwakt, waardoor ze steeds meer medicijnen moest slikken. Vorig jaar werd bij Yvette naast reuma en astma ook nog diabetes geconstateerd. Desondanks bleef ze als vrijwilliger actief voor diverse maatschappelijke organisaties. 

Tot de coronapandemie uitbrak, bracht dat voor Yvette extra risico’s met zich mee, al probeerde ze zich daar niet al te druk over te maken. Maar in september kwam Yvette na aanhoudende buikpijn klachten in het ziekenhuis terecht. Ze lag al op de intensive care, toen bleek dat ze- vermoedelijk in het ziekenhuis – met het coronavirus was besmet. Daar is Yvette op 8 oktober j.l. overleden.      

Op de website van RTL Nieuws staat een interview met de moeder van Yvette als eerbetoon aan haar dochter.  Hieronder de link naar deze publicatie:  

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5192201/eerbetoon-yvette-moerdijk-corona-overleden-35-amersfoort