Djermo Roest hoopt straks ook senioren training te kunnen geven

Hoi,  ik ben Djermo, 19 jaar oud en ben in december begonnen met de opleiding Tafeltennistrainer 3. Voor de mensen die me nog niet kennen. Ik speel al sinds jongs af aan bij Hilversum. Begonnen als starter in de jeugd en nu een 3e divisie speler. En natuurlijk coach en trainer van Hilversum.

Op jonge leeftijd ben ik begonnen met het helpen met de training van Eugene op de maandagavond. Hiermee kreeg ik dus de smaak te pakken. Hierna ben ik nog hulptrainer geweest bij de woensdagavond groep van Hans, de vrijdagavond groep van Bert en de woensdagavond seniorengroep van Gamal. Door het helpen kreeg ik echt een indruk hoe het was om tafeltennistrainer te zijn.

In april 2019 ben ik gestart met de opleiding Tafeltennistrainer 2 (kortweg TT2) en deze heb ik in juli 2019 met goed resultaat afgerond. Het training geven geeft mij veel voldoening. Ik vind het leuk om de spelers te laten zien hoe ze zich kunnen ontwikkelen en verbeteren in hun spel. TT2 gaf me veel informatie, maar ik wilde meer weten over het trainersvak. Ik ging daarom in december 2020 van start met de TT3 opleiding.

De opleiding is een verkorte versie van het origineel. Dit houdt in dat er twee weekenden kort achter elkaar veel van je verwacht wordt. Bij de originele versie heb je 11 sessies, verspreid over een jaar. Deze sessies werden i.v.m. corona via Zoom gegeven. Omdat je moeilijk met het praktijk kan oefenen via Zoom, was het alleen theorie. Een goede basis dus voor de praktijklessen die in het loop van het jaar volgen.

De onderwerpen techniek, tactiek, fysiek, mentale aspecten en organisatie passeerden allemaal het beeldscherm in de digitale klaslokalen van opleiders Marcel Kraa, Ralf Kosters en Titus Damsma. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

  • Coaching:  

– Persoonlijke voorkeuren en communicatie.

– Tactiek (vooral ook op mentaal gebied)

– Communicatie en dan vooral intervisie

  • Training geven:
  • Planning
  • Techniek algemeen
  • Biomechanica
  • Motorisch leren.

Vooral de onderwerpen tactiek, mentaal in het algemeen en biomechanica spreken mij erg aan.

Het theoretische gedeelte is afgerond en nu is het wachten tot we weer de zaal in mogen voor het praktijkgedeelte. Helaas is dit door corona nog niet mogelijk. Voor dit praktijkgedeelte ga ik stage lopen bij Shot in Soest. Mijn stagebegeleider, Paul Roest (geen familie). Ik ga expres bij een andere club stage lopen om me zo nog beter te kunnen oriënteren. Ik heb veel opdrachten gekregen die ik dan tijdens de trainingen van Paul moet toepassen. Denk hierbij aan het opstellen van een trainingsschema voor de groep.

Mocht bovenstaande allemaal zijn afgerond zal er een examendag plaatsvinden en bij goed gevolg ben ik in bezit van de TT3 diploma. Ik ben dan ook officieel bevoegd om de seniorentraining te geven. (alhoewel ik er niet van overtuigd ben dat mijn vader mijn adviezen ter harte zal nemen). Mijn doelstelling is om nog meer ervaring op te doen als trainer en ook training te gaan geven voor senioren. Het geven van trainingen geeft mij zeer veel energie en als er dan ook nog de spelers waar je training aan geeft, groeien in de sport, dan is mijn missie helemaal geslaagd.

Tot na de lockdown.

Djermo Roest