Column: barman Johan neemt zijn fietspuzzelvrienden op de korrel

De tocht der tochten 2022. Het gaat door! Of zoals een onlangs veel te vroeg overleden weerman zou zeggen: It giet oan! Ook barman Johan Verstege heeft er weer zin in. Net als vorig jaar, voordat hij zijn eigen karretje in de poep reed en hij zijn frustratie over een vlaggenincident botvierde op de organisatie. Johan heeft de messen alweer geslepen voor de komende tocht, zo blijkt uit zijn column. Ooit hoopt hij met zijn kornuiten van het barteam nog eens in de prijzen te vallen. En dus neemt hij alvast de concurrenten op de korrel.

Eus en Hans hebben weer een mooie tocht met smerige vragen en verrot moeilijk te vinden foto’s uitgezet. Maar dit jaar niet samen. Nee dit jaar komen in ieder geval de meest smerige vragen van niemand minder dan Tali Cohen. U weet wel de oud teamgenote van Donald Hessing.  Vorig jaar fietste ze nog, na afgedankt te zijn door het damesteam, met familie Hessing en haar nieuwe vlam, ene Olieman. Dat scheen niet zo’n succes te zijn. Ik had gelijk al zoiets van, wie neemt nu een olieman mee naar een fietspuzzeltocht, het is toch geen Solex race?

Eus en Hans zagen hun kans schoon en lijfden Tali in bij het organisatieteam. Hans begrijp ik wel, mevrouw den Blanken wordt er ook niet jonger op. Eus kan ik niet zo goed inschatten, is het een laatbloeier of gewoon een oude viespeuk? Maar ja maakt niet uit, Tali is erbij, dus het wordt sowieso een mooie tocht. Een nadeel van Tali in de organisatie is echter wel dat ze werkt op de afdeling planning van de Nederlandse Spoorwegen, houdt er dus rekening mee dat iedereen wat later aan zal komen dan gepland. Dat er op sommige trajecten van de tocht extra bussen ingezet gaan worden, behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Het is wel te hopen dat er dit jaar wat meer ruimte is voor wat horecastops, vorig jaar was het jakkeren en nog eens jakkeren en had je zelfs nauwelijks tijd om je eigen bammetjes te nuttigen. Dit gold niet voor het team van Putten/van der Velde, blijkbaar krijg je als teamgenoten van Eus zoveel bonuspunten, dat je je kunt permitteren uitgebreid te gaan lunchen en vervolgens de rest van de vragen over te slaan.

Trapondersteuning
Verder zullen dezelfde teams wel weer meedoen, weinig verrassingen. Het damesteam, zonder Tali , zal er wel weer zijn. Waarschijnlijk nu allemaal met trapondersteuning. Jan Jansen die zonder trapondersteuning door de geluidsbarrière gaat. Heel veel jeugd die er weer met de prijzen vandoor gaat. De vaste winnaars van de poedelprijs olv. Fred Visser zullen hun podiumplek ook wel weer opeisen. Ik weet niet of de familie Schimmel dit jaar weer van de partij is, zou wel leuk zijn voor Tom want hij heeft een nieuw gehoorapparaatje, kan hij eindelijk de geluiden horen die hij bij vorige tochten gemist heeft. Het is een heel hi-tech apparaatje, dat hij via een app op z’n telefoon kan bedienen. Hij kan bijvoorbeeld de omgevingsgeluiden uitzetten en lekker Spotify gaan luisteren, dat lijkt me een heel welkome optie als je met Marja onder één dak leeft.

Ook de familie Mol zal de tocht wel weer rijden, alleen die rijden de tocht altijd een dag later. Waarom weet ik ook niet, wellicht zijn ze bang de poedelprijs te winnen. Herna  Mol is trouwens gestopt bij de jeugd. Nou niks ten nadele van de kwaliteiten van Herna, maar het jeugdige was er onderhand toch ook wel een beetje af. Het schijnt dat ze nu de jeugdafdeling van TOVO gaat coördineren, qua leeftijd toch een wat betere match. De boysband van Arnoud Meijer zal er ook wel weer zijn, hopelijk voor hem wint hij de poedelprijs, dan heeft hij er twee dit seizoen. En als zijn voltallige 3-koppige fanclub hem komt feliciteren, heeft de club ook nog een leuke baromzet.

Verschraald bier
Team Louwen/Hoogeveen die zie ik ook wel weer meedoen. Ondanks dat André tegenwoordig op kruipafstand van de club woont en in z’n eigen laan thuis in bad kan gaan, is hij toch gestopt met tafeltennis. Het schijnt dat hij het niet meer kon verwerken, dat wanneer hij op de ene tafel een potje moest spelen, op het andere tafeltje zijn potje bier stond te verschralen. Team list & bedrog met als enfant terrible Lars Adema zal ook zeker weer van de partij zijn. Lars Adema, dankzij zijn vrouw, vader van twee hele leuke dochtertjes. Ik kan u vertellen, die peutertjes zijn nu al volwassener dan hun vader ooit zal worden. Over die twee oligarchen van het team wil ik het niet hebben. Dat heb ik het in het verleden genoeg gedaan. De familie Bosma zullen we ook wel weer van verre aanhoren komen, zou voor Tjarko wel leuk zijn, wanneer ook hij een handig appje op zijn telefoon had, waarmee hij het geluid van zijn vrouw wat kan dempen. Daarmee vergeleken heeft zelfs Carla een fluisterlach.  

Het barteam fietst ook weer mee, fietst weer mee zeg ik, want de bbq slaan we dit jaar over. Eigenlijk wilden we er vanwege het vlaggenincident van vorig jaar, mijn fietssabotage en de eeuwige Eus-jurering mee stoppen. Maar ja, het is waarschijnlijk voor Frans het laatste jaar dat hij mee kan doen zonder trapondersteuning en zijwieltjes, hij verloor ook al van Jean Marie met de AK mindere spelers. Dus vooruit maar. De bbq gaat Eus maar lekker uitbesteden. De uitslag van de enquête laat zo lang op zich wachten dat het voor het barteam te kort dag is om daarop te anticiperen. Wellicht kan hij een bordsponsor strikken voor een Indiaas buffetje. En dan die ‘buitenlanders’, die zullen er ook weer in grote getale rondfietsen. Ik snap niet dat wanneer er zo’n lange wachtrij is, Eus de boel niet splitst. Eén dag voor de Hilversummers en één dag voor de ‘buitenlanders’. Maar ja, dan moet Eus twee zondagen vroeg z’n bed uit en dat begint natuurlijk te veel op werken te lijken. En om dat nou nog na je pensionering te gaan leren, wanneer je je hele leven vanuit je luie stoel groen-linkse verhaaltjes hebt zitten schrijven, nee dat zal niet meevallen.

In quarantaine
Sarah Zagt hoort natuurlijk gewoon bij Hilversum, dat snapt u wel. Niet dat ik een hekel aan de ‘buitenlanders’ heb, hoor. Op Remco Haring na allemaal leuke gasten en gezellige meiden. Die Remco laat zich mij te veel voorstaan op zijn ooit in een ver verleden, door Eus-jurering en stom geluk, behaalde podium plaats. En als er één voorbeeld is van het feit dat in het verleden behaalde resultaten, geen garantie voor de toekomst zijn, dan is Remco dat wel. Bovendien is het een ‘zomers tennisvrindje’ van van P. en van der V. en dan krijg ik weinig positiefs uit mijn pen. Ik denk dat ik nu wel weer genoeg vrienden gemaakt  en egotjes gestreeld heb, door ze in mijn verhaaltje te benoemen, dus wil ik het hier maar bij laten. Sorry Pieter volgend jaar ben jij er weer bij. We gaan uit van een gezellige dag met mooi weer en hopelijk weinig rupsen en nucleaire neerslag. Tot slot zou ik tegen twee lieden in het bijzonder willen zeggen, aarzel niet om thuis in quarantaine te blijven, ook niet als de zelftest negatief aan geeft.

Groeten, Johan