23e Fietspuzzeltocht: youngsters winnen voor de derde keer slijtageslag

De youngsters hebben het weer geflikt. Voor de derde keer winnen Lotte, Anne, Teun en Sybren (v.l.n.r. op de foto) de TTV Hilversum Fietspuzzeltocht met start en finish dit jaar in Den Dolder. Dat is normaal gesproken al een prestatie van formaat. Maar met de verzengende hitte van zondag 25 juni krijgt de overwinning nog meer glans. En dat terwijl teamlid Lotte, die bij lange na niet fit is maar dolgraag wil meedoen, halverwege de strijd moet staken. Petje af voor deze jonge helden na afloop (tijdens de tocht was ‘petje op’ het devies).
Zoals gebruikelijk krijgen de ruim 62 deelnemers (verdeeld over teams van 3 en 4) weer tal van uitdagingen voor de kiezen. Zo moet er op landgoed De Paltz van eigenaar Herman van Veen een kluizenaar worden gezocht, die zich verborgen houdt in een grot en een ‘geheim getal’ bewaakt. De weg ernaar toe blijkt een doolhof. Eenmaal op de fiets is verrassing en verbijstering nooit ver weg. Of je nu met een ‘zatte aap’ door een psychiatrische inrichting fietst; of opeens een hagedis op een paal ziet zonnen en je je afvraagt hoe die daar terecht is gekomen; beetje vreemd is het wel. De kauwen doen ook mee dit jaar. Terwijl ’tour-directielid’ Eus de tweede controlepost inspecteert, plunderen ze diens fietstas en beginnen alvast aan de lunch. Mooi staaltje teamwork!
De meeste teams kunnen de opdracht bij de eerste controlepost om een originele tekst te schrijven in het gastenboek van stalhouderij en menschool ‘Het Koetshuis’ wel waarderen, een enkeling moppert over het ‘slechtste spel ooit’.
De spelopdracht bij de tweede post, het Nationaal Militair Museum, om je eigen vliegtuig te vouwen en die zover mogelijk te laten vliegen, strandt reeds in de testfase. Spelleiders Lars en Cherry blijken creatief en zetten de deelnemers te elfder ure aan de borreltafel. Opdracht: met chop-sticks in korte tijd zoveel mogelijk borrelnootjes uit een kom vissen, en passant de stokjes overdragen aan een teamlid, als ware het een heuse estafette.

Borreltijd is aangebroken, elke noot telt…

Zo heeft ieder z’n specialiteit: speuren naar foto’s die (soms) geniepig zijn uitvergroot en door uitdijend groen nauwelijks te traceren zijn. Ga er maar aanstaan. Eén moment van onachtzaamheid tijdens de 35 kilometer lange tocht en je hebt weer een ‘poortje’ gemist in de fotoreeks. Slecht voor de moraal en de teamspirit als dat te vaak gebeurt.
Geluk bij een ongeluk op zo’n warme dag: veel schaduwrijk gebied waar je doorheen fietst. Even op adem komen wanneer je een zogeheten ‘puzzelvrije zone’ binnenrijdt. Even niks, wat een zegen! Gaandeweg de middag wordt de 23e Fietspuzzeltocht ‘Speurneuzen en spoorzoekers’ ‘meer en meer een slijtageslag. Steeds meer vakjes met antwoorden op vragen blijven leeg. Maar niemand die het bijltje erbij neergooit. Integendeel, met fanatieke blik wordt er verder gekoerst. Een voorzichtige suggestie om het laatste deel van de tocht wat in te korten vanwege de hitte wordt verontwaardigd van de hand gewezen. De strijd duurt voort totdat de laatste lantaarnpaal uit het zicht is verdwenen. Missie volbracht na 8,5 uur zwoegen en zweten bij tropische temperatuur. Een onvergetelijke dag, maar wel een voor de echte doorzetters. Zij krijgen virtueel hun Elfsteden-kruisje. Als beloning is er ook de gezamenlijke barbecue, zoals altijd weer tot in de puntjes verzorgd door de barcommissie. Gevolgd door de alom gevreesde eindpresentatie van organisatoren Hans en Eus, met beeld en geluid (dat laatste vooral uit de zaal!). Want ervaren fietspuzzelaars weten: Als de climax nadert, maak dan je borst maar nat!

Het lukte het debuterende team Bredenbeek (rechts) niet om de Poedelprijs weg te kapen bij team Jansen (links). Hier was de sfeer nog goed.
Uitslag fietspuzzeltocht 2023