19e Fietspuzzeltocht start in Hoevelaken

De tafeltennissers van Hilversum sluiten het seizoen traditiegetrouw af met een bijzonder evenement. Op zondag 30 juni wordt de 19e Fietspuzzeltocht gehouden, met aansluitend een barbecue en de bekendmaking van de prijswinnaars.

Maar liefst 19 equipes met in totaal 76 deelnemers hebben zich dit jaar ingeschreven voor het fietsfestijn. Het start- en eindpunt van de tocht is dit keer in Hoevelaken. De organisatoren, Hans den Blanken en Eugène Staffhorst hebben een route van 35 km uitgezet, waarbij de deelnemers onderweg ogen tekort komen om (soms cryptische) vragen te beantwoorden en beeldelementen uit een fotoboekje zien op te sporen. Onderweg zijn er twee controleposten, waarbij ook nog opdrachten moeten worden uitgevoerd. Ga er maar aanstaan. Niet voor niets zijn de teams tussen de 7 en 8 uur onderweg om deze uitdagende klus te klaren. Let je even niet op, dan kun je zomaar een foto hebben gemist of het antwoord op een prangende vraag voorbij zijn gereden. 

Bijzonder is dat er dit jaar maar liefst drie jeugdteams meedingen om de prijzen. Er komt bij dit festijn een hele logistieke operatie aan te pas. Ruim de helft van de fietsen, zo’n 40 in getal, worden ’s ochtends bij het krieken van de dag in een mega-aanhanger geladen en naar de startplek gereden. Om vervolgens aan het begin van de avond weer terug naar het Tafeltenniscentrum te worden gebracht. 

Waarom niet starten in Hilversum, da’s veel gemakkelijker, zal menigeen denken? Bij Fietspuzzeltocht 1 t/m 5 begin deze eeuw gebeurde dat ook. Maar toen was de koek wel op qua interessante routes. Omdat het festijn in die jaren steeds meer deelnemers trok, ontstond het idee om jaarlijks een andere startplek te kiezen in een cirkel van ong. 40 km van Hilversum. Aldus geschiedde. Al die jaren zijn er grootse triomfen gevierd, reputaties aan flarden gescheurd, intriges gesmeed en weddenschappen om zeep geholpen. Juist daarom is FPT uitgegroeid tot een festijn waar velen elk jaar halsreikend naar uitkijken.